Přidejte fazole do jídla. Zapomenete na nadýmání a obohatíte chuť.

To je nejlepší způsob, jak fazole připravit.

Dlouho očekávaná sezóna fazolí začíná v červnu. Mnoho lidí si třese rukama radostí při pomyšlení na tyto lusky. Je třeba se ujistit, že jsou nejen dostatečně měkké, ale také lehčí a chutnější.

Pytle s fazolemi zakoupené na místním trhu jsou jedním ze symbolů léta. Fazole mohou způsobit nadýmání a nepříjemné plynatosti, proto je někteří lidé s těžkým srdcem vynechávají ze svého každodenního jídelníčku. Pokud však chuť fazolí postrádáte, přidejte do hrnce trochu kmínu a snítek čerstvého kopru . Nejenže vylepší chuť, ale také vám umožní vychutnat si letní pochoutku bez nadýmání.

Přidejte fazole do jídla. Zapomenete na nadýmání a obohatíte chuť.

Jak vařit fazole?

Vaření fazolí není složité, ale je třeba věnovat pozornost několika detailům. Doba vaření závisí na zvolených luscích. Zcela mladé fazole se vaří jen 4-5 minut. Střední lusky se vaří 6 minut a ty nejstarší až 12 minut. Nejlepší způsob, jak zkontrolovat, zda jsou fazole hotové, je zapíchnout vidličku do jednoho ze semen nebo jedno vyndat a ochutnat. Semena by měla být tvrdá a mít intenzivní zelenou barvu.

Vodu na vaření fazolí je nejlepší osolit. Ani zde není místo pro náhodu – sůl nepřidávejte na začátku vaření, aby fazole nebyly tvrdé. Sůl by se měla do hrnce přidat 2 minuty před koncem vaření. Pokud jsou fazole staré nebo je raději jíte bez slupky, oloupejte je po uvaření, až trochu vychladnou. Slupka by měla jít snadno sundat.

Přidat k fazolím

Přidejte fazole do jídla. Zapomenete na nadýmání a obohatíte chuť.

Někteří jedí fazole s olejem, jiní je jen posypou hrubou solí. Ještě lepším řešením je kmín a kopr . Nejenže dodají více chuti, ale jsou také přírodním prostředkem proti zažívacím potížím. Kmín účinně zmírňuje křeče v zažívacím traktu . To znamená, že zmírňuje bolest a nepříjemné pocity spojené s hromaděním plynů, což je častá nevolnost po konzumaci luštěnin, jako jsou fazole. Stimuluje také produkci trávicích enzymů v žaludku a střevech, čímž usnadňuje trávení těžko stravitelných potravin. Kopr, stejně jako kmín, má spasmolytické účinky, které pomáhají uvolnit křeče hladkých svalů trávicího traktu. Po generace byl známý svými uklidňujícími účinky na žaludek , které mohou přinést úlevu v případě zažívacích potíží nebo mírných bolestí břicha

Přidání kopru a kmínu během vaření také dodá fazolím další aroma. Nemusíte se však obávat, že přebijí chuť fazolí – jejich slupka nic nepropustí. Kromě toho používejte kmín v semínkách, ne mletý. Celá kmínová semínka uvolňují svou vůni postupně a jejich účinek na trávení je komplexnější. Mletý kmín může vodu zakalit a chuť příliš zintenzivnit.

Přejít nahoru