To je nejlepší způsob, jak fazole připravit.
Dlouho očekávaná sezóna fazolí začíná v červnu. Mnoho lidí si třese rukama radostí při pomyšlení na tyto lusky. Je třeba se ujistit, že jsou nejen dostatečně měkké, ale také lehčí a chutnější.
Pytle s fazolemi zakoupené na místním trhu jsou jedním ze symbolů léta. Fazole mohou způsobit nadýmání a nepříjemné plynatosti, proto je někteří lidé s těžkým srdcem vynechávají ze svého každodenního jídelníčku. Pokud však chuť fazolí postrádáte, přidejte do hrnce trochu kmínu a snítek čerstvého kopru . Nejenže vylepší chuť, ale také vám umožní vychutnat si letní pochoutku bez nadýmání.
Jak vařit fazole?
Vaření fazolí není složité, ale je třeba věnovat pozornost několika detailům. Doba vaření závisí na zvolených luscích. Zcela mladé fazole se vaří jen 4-5 minut. Střední lusky se vaří 6 minut a ty nejstarší až 12 minut. Nejlepší způsob, jak zkontrolovat, zda jsou fazole hotové, je zapíchnout vidličku do jednoho ze semen nebo jedno vyndat a ochutnat. Semena by měla být tvrdá a mít intenzivní zelenou barvu.
Vodu na vaření fazolí je nejlepší osolit. Ani zde není místo pro náhodu – sůl nepřidávejte na začátku vaření, aby fazole nebyly tvrdé. Sůl by se měla do hrnce přidat 2 minuty před koncem vaření. Pokud jsou fazole staré nebo je raději jíte bez slupky, oloupejte je po uvaření, až trochu vychladnou. Slupka by měla jít snadno sundat.
Přidat k fazolím
Někteří jedí fazole s olejem, jiní je jen posypou hrubou solí. Ještě lepším řešením je kmín a kopr . Nejenže dodají více chuti, ale jsou také přírodním prostředkem proti zažívacím potížím. Kmín účinně zmírňuje křeče v zažívacím traktu . To znamená, že zmírňuje bolest a nepříjemné pocity spojené s hromaděním plynů, což je častá nevolnost po konzumaci luštěnin, jako jsou fazole. Stimuluje také produkci trávicích enzymů v žaludku a střevech, čímž usnadňuje trávení těžko stravitelných potravin. Kopr, stejně jako kmín, má spasmolytické účinky, které pomáhají uvolnit křeče hladkých svalů trávicího traktu. Po generace byl známý svými uklidňujícími účinky na žaludek , které mohou přinést úlevu v případě zažívacích potíží nebo mírných bolestí břicha
Přidání kopru a kmínu během vaření také dodá fazolím další aroma. Nemusíte se však obávat, že přebijí chuť fazolí – jejich slupka nic nepropustí. Kromě toho používejte kmín v semínkách, ne mletý. Celá kmínová semínka uvolňují svou vůni postupně a jejich účinek na trávení je komplexnější. Mletý kmín může vodu zakalit a chuť příliš zintenzivnit.