Odborníci varují, jak umýt jahody, aby se zabránilo konzumaci pesticidů.

Jahody jsou jedním z druhů bobulového ovoce s nejvyšším obsahem chemických zbytků pesticidů.

Příchod června znamená novou ovocnou sezónu . Pomeranče, mandarinky a kiwi jsou jen některé z možností, které můžete zařadit do vyvážené stravy . Navzdory rozmanitosti možností je pro mnoho milovníků ovoce nejoblíbenějším ovocem v tomto ročním období jahoda .

Ať už se podávají se smetanou, cukrem nebo jen tak, jahody jsou jednou z delikates, které si v této sezóně můžeme vychutnat. Je však důležité vědět, že patří mezi nejvíce pesticidy kontaminované ovoce na seznamu „Špinavá dvanáctka“ Pracovní skupiny pro ochranu životního prostředí.

Odborníci varují, jak umýt jahody, aby se zabránilo konzumaci pesticidů.

Vysoký obsah reziduí pesticidů

Podle zprávy EWG zaujíma jahody první místo mezi „ovoce a zeleninou nejvíce znečištěnou pesticidy“. Americká skupina aktivistů poznamenává, že podle testů provedených Ministerstvem zemědělství jsou neorganické jahody ovocem s nejvyšší koncentrací zbytků chemikálií.

Výsledky poslední studie provedené Ministerstvem zemědělství v letech 2015 a 2016 ukázaly, že jahody prodávané v jakémkoli supermarketu (neekologické) obsahují „v průměru asi osm pesticidů na vzorek“.

Zpráva o tomto ovoci navíc zdůrazňuje, že „99 % analyzovaných jahod obsahovalo zbytky alespoň jednoho pesticidu“ a asi 30 % obsahovalo zbytky 10 nebo více pesticidů“.

Jak správně umýt jahody

Vzhledem k vysokému obsahu chemických reziduí v tomto ovoci je důležité vědět, jak ho čistit, aby se zajistilo, že v něm nebudou stopy pesticidů nebo bakterií.

Ačkoli se obecně má za to, že omytí vodou stačí, ve skutečnosti na slupce ovoce zůstává mnoho zbytků potravin.

Chanmou Xu, odborník na zpracování potravin z Illinoiské univerzity v Urbana-Champaign, v článku „ Jak umýt jahody, aby se odstranila špína a pesticidy, podle odborníka “ vysvětluje, že nejlepším způsobem, jak dosáhnout účinného odstranění pesticidů, je „namočit ovoce na několik minut do čisté vody a přidat trochu bílého octa nebo jedlé sody “.

Odborníci varují, jak umýt jahody, aby se zabránilo konzumaci pesticidů.

Další rady

Expertka také doporučuje jahody umýt těsně před konzumací, protože jsou „velmi rychle se kazící a náchylné k plesnivění, zejména pokud jsou vlhké“.

Zdůrazňuje také, že je důležité potraviny po umytí osušit, aby „si zachovaly svou přirozenou strukturu a chuť a zůstaly déle čerstvé“.

Přejít nahoru