Zatímco obchody jsou zaplaveny importovanou tilapií, mraženým lososem z farem a pangou neznámého původu, v čistých řekách a jezerech České republiky plave nenápadný hrdina – mník. Trochu zapomenutá ryba, zatlačená do stínu mediálně propagované tresky a platýse. Je to velká škoda, protože lín má nejen výjimečně jemné a ceněné maso, ale také vysokou nutriční hodnotu, která podporuje organismus. V tomto článku odpovím na otázku, zda je lín užitečná ryba. Řeknu, komu a proč by se měl lín jíst, a také poradím, co z tohoto výjimečného produktu uvařit.
Lota – ryba z čistých vod
Lota (Lota lota) je jediným sladkovodním zástupcem čeledi treskovitých. Má ráda čistou, studenou vodu, což je samo o sobě dobrým znamením. Lota je známkou toho, že voda, ve které se vyskytuje, je vhodná nejen ke koupání, ale i k přípravě pokrmů.
Je to dravá ryba s tělem podobným úhoři, s mramorovým vzorem a jednou charakteristickou vlastností: vousem pod spodní tlamou, který používá k „vyhledávání kořisti“.
Jaké vlastnosti má ryba lín?
Ve 100 gramech masa lína je obsaženo:
- 19 g bílkovin – více než v řeckém jogurtu a téměř stejně jako v kuřecím prsu. Jedná se o snadno stravitelnou, vysoce kvalitní bílkovinu, ideální pro děti, seniory a sportovce,
- pouze 1 g tuku – dobrá volba pro ty, kteří počítají kalorie, cholesterol a vše, co se dá změřit,
Vitamin A – zabiják slepoty a ochránce zraku,kompletní sada vitamínů skupiny B – pro mozek, nervový systém a krásnou pleť,selen a zinek – které podporují imunitu, regeneraci a… zlepšují náladu. Vážně, existují studie.
Slepač je také nekomerční ryba, to znamená, že se loví jen zřídka v průmyslovém měřítku . To znamená, že riziko kontaminace hormony a antibiotiky je nižší. Pro mnohé je to dostatečný důvod, aby si ji pozvali do kuchyně.
Kdo by měl jíst slepač?
- Fyzicky aktivním lidem – protože bílkoviny z mníka jsou jako stavební kameny pro svaly. A nezatěžují žaludek.
- Lidem s nedostatkem vitamínu A – pravidelná konzumace mníka může pomoci bojovat se zhoršováním zraku, zejména za soumraku.
- Starším lidem – protože lehce stravitelné maso je jejich spojencem a sumec navíc podporuje imunitní systém.
- Děti – pokud na něj nejsou alergické. Málo kostí, jemná chuť, mnoho výhod – to je recept na zdravou večeři.
- Lidem, kteří drží dietu – je to totiž nízkokalorická, ale sytá ryba.
- Kdo říká: „Nemám rád ryby“ – som je měkký, nemá výraznou rybí chuť, dokonce připomíná jemnou tresku. Je to takový vodní konformista – přizpůsobí se komukoli.
Jak připravit sumce? Co s touto rybou?
Sumec je jako ingredience polské kuchyně neuvěřitelně univerzální a snadno se zpracovává. Skvěle se hodí jak do lahodné rybí polévky, tak i na rychlou a lehkou přípravu na pánvi s česnekem a máslem.
- Klasický smažený sumec – posypeme moukou, solí a pepřem a hodíme do dobře rozpáleného másla. Jednoduché, rychlé a chutné. Maso je pak pevné, zlatavé a překvapivě aromatické.
- Smažená platýse v zelenině – cibule, česnek, mrkev, trochu bílého vína nebo vývaru – vše hodíme do hrnce a dusíme, dokud maso nezměkne jako máslo. Ideální jídlo z jednoho hrnce.
- Polévka z mníka – nenápadná, ale pokud ji dobře uvaříte, je lepší než jakýkoli vývar. Vše, co potřebujete, je ryba, zelenina, koření a kopr. Můžete přidat krutony nebo trochu smetany, aby polévka byla hustší.
- Uzený lín – pokud budete mít příležitost, vyzkoušejte uzenou rybu. Je masitá, aromatická, s lehkou kouřovou vůní. Skvěle se hodí do salátů nebo na sendvič s křenem.
- Smažený lín s bylinkovým máslem – delikatesa, která udělá svou práci. Tato verze je pro milovníky dietní stravy, ale s duší.
Češi bohužel lín příliš nevyhledávají. Pravděpodobně to souvisí s tím, že není v obchodech tak viditelný jako například losos a je těžší ho sehnat . To je dáno tím, že se loví pouze v místech, kde je čistá voda, a samotný lov vyžaduje znalosti a trpělivost. Stojí to však za to, stejně jako stojí za to věnovat trochu více času hledání a nákupu ryby (i když může být dražší než jiné ryby v supermarketu).