To je nejlepší mouka na palačinky. Jsou měkké a jemné, ale nerozpadají se.

Chcete něco k jídlu? Něco jako „udělej to, ale nepřeháněj to“? Volba padá na palačinky. Mouka, vejce, mléko – co by se mohlo pokazit? Bohužel všechno, protože pokud zvolíte nesprávné ingredience, palačinky budou připomínat pokání. Správná mouka je rozhodující.

Francouzské crêpes, české palačinky, italské crespelle – co mají všechny tyto delikatesy společného? To, že k jejich přípravě potřebujeme vejce, mléko nebo vodu a především mouku. Poslední ingredience je rozhodující, protože bez ní palačinky prostě nevyjdou. Zbývá otázka: jaká mouka je nejlepší? Zvu vás na malé kulinářské pátrání.

Pšeničná mouka je klasika, ale ne každý druh je vhodný.

To je nejlepší mouka na palačinky. Jsou měkké a jemné, ale nerozpadají se.

Jdete do obchodu a chcete koupit běžnou pšeničnou mouku. Před vašima očima se objeví obrovská police s 223 druhy této mouky. Co dělat? Která z nich je nejvhodnější pro palačinky? Pokud chcete upéct dokonalé palačinky, vyberte typ 500 nebo 550. Pokud vyberete mouku s označením „pro křehké nebo kynuté těsto“, můžete mít velké problémy. Palačinky pak nebudou vůbec měkké a jemné.

Nejdůležitější pravidlo: vyberte mouku jemně mletou. Výše uvedené čísla vám pomohou se v tom zorientovat. Zajímavou alternativou je krupice (ano, ta se hodí na obalování), ale pokud ji zvolíte, nezapomeňte do těsta přidat trochu tuku a sodovky. A pamatujte! Vejce rozšlehejte před přidáním mouky. Palačinka bude křupavá, lehce nadýchaná a hlavně se nerozpadne po složení.

Jsou vhodné palačinky z žitné mouky?

Vycházejí, ale nedivte se, pokud budou konzistencí připomínat sušenky. Ržaná mouka je těžká a je z ní obtížné připravit jemné a tenké palačinky. Pokud tedy uvažujete o zdravých palačinkách, ale nechcete, aby byly tlusté, rozpadaly se při každém doteku a chutnaly jako ržaná mouka, smíchejte ržanou mouku s pšeničnou. Poměr může být 1:1 nebo 3:2 (pak bude základem pšeničná mouka). Takové palačinky jsou možná zdravější (žitná mouka obsahuje hodně vlákniny), ale jsou kaloričtější.

A co bezlepkové? Naštěstí byla vynalezena mouka bez této složky a je velmi chutná. Pokud chcete připravit palačinky, použijte hotové bezlepkové směsi, kukuřičnou nebo rýžovou mouku. Pamatujte, že používat pouze kukuřičnou mouku je špatný nápad, protože palačinky se budou rozpadat jako tvrdohlavý šokoholik, který uvidí v obchodě nový model z Dubaje. Přidejte do ní bramborový nebo kukuřičný škrob.

Jak připravit tenké a jemné palačinky?

Ingredience:

  • sklenice pšeničné mouky,
  • 1,5 sklenice mléka,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce rozpuštěného másla,
  • špetka soli,
  • čajová lžička cukru nebo moučkového cukru (pokud chcete sladší, můžete přidat více),
  • několik kapek oleje na smažení.
  • To je nejlepší mouka na palačinky. Jsou měkké a jemné, ale nerozpadají se.

Postup přípravy:

  1. V misce smíchejte mouku, vejce, mléko, sůl a cukr.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto.
  3. Rozpalte pánev na středním ohni a lehce ji potřete máslem (můžete použít kuchyňský papír, abyste nepřidali příliš mnoho másla).
  4. Nalijte těsto na pánev a nakloňte ji tak, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo.
  5. Smažte asi 1-2 minuty z každé strany, dokud nevznikne zlatavá kůrka a tenká vrstva.
  6. Podávejte s oblíbenou náplní (marmeládou, ovocem, moučkovým cukrem).
Přejít nahoru