Kolagen je důležitá bílkovina obsažená v lidském těle a studie prokázaly, že může být prospěšný pro kosti, klouby a pokožku. Podle doktorky Botikaria Garcíi, dietoložky a učitelky přírodních věd, je to nejrozšířenější bílkovina v těle, která odpovídá za pružnost tkání.
Ačkoli si tento protein vytváříme přirozeně, jeho produkce se s věkem postupně snižuje, proto je stále častější užívání doplňků stravy nebo jeho hledání v určitých potravinách. Potraviny jako brokolice, rajčata a kuřecí maso jsou jen některé z těch, které podporují tvorbu kolagenu.
Jak připravit domácí hovězí kostní vývar, krok za krokem
K přípravě tohoto velmi jednoduchého receptu budete potřebovat pouze dvě ingredience: jeden kilogram hovězích kostí a dva litry vody, ale můžete ho připravit i z jiných druhů kostí, například kuřecích. Jakmile je budete mít k dispozici, nejlépe postupujte podle následujících kroků, abyste mohli využít všech výhod tohoto výživného vývaru:
- Kosti omyjte a vložte do velkého hrnce.
- Přidejte dva litry vody a hrnec zcela zakryjte pokličkou.
- Přiveďte k varu a jakmile začne vřít, snižte teplotu.
- Nechte vařit na mírném ohni po dobu osmi hodin. Čím déle se vaří, tím lépe se uvolňuje kolagen.
- Tekutinu přeceďte a nechte vychladnout.
- Hotovo, můžete konzumovat! Ať už horké nebo studené, stačí vypít jednu šálek denně, abyste začali pozorovat změny na své pokožce.
Toto by byl způsob, jak získat kolagen přirozenou cestou přípravou receptu z přírodních produktů. Jiné produkty jsou však samy o sobě vynikajícím zdrojem kolagenu. Je tomu tak u mnoha druhů ovoce bohatých na vitamín C, jako jsou citrusové plody, jahody, kiwi nebo ostružiny. Zařazení těchto druhů ovoce do našeho každodenního jídelníčku může být velmi účinným způsobem, jak rychle a efektivně získat kolagen. A ti, kteří tyto produkty nechtějí jíst, mohou také nanášet kolagen na pokožku pomocí krému, například s aloe vera, který je ideální pro hydrataci a boj proti podráždění pokožky.