„Bílé zlato“: 3 ideální produkty pro obnovení střevní flóry a posílení imunity

Probiotika pomáhají posilovat imunitní systém a trávení a mají také pozitivní vliv na duševní zdraví.

Kefír se získává fermentací mléka pomocí kultury bakterií a kvasinek.

V době rostoucího povědomí o stravovacích návycích se probiotika dostala do centra pozornosti díky obrovskému množství výhod, které přinášejíorganismu. Chrání a posilují imunitní systém, zlepšují trávení, obnovují střevní flóru a mohou mít také pozitivní vliv na duševní zdraví.

Kde je najít? V fermentovaných produktech s výživnými vlastnostmi jsou přidány mikrobiální kultury (živé a aktivní bakterie), které jsou zodpovědné za jejich přínos pro zdraví a mohou dokonce zmírnit příznaky onemocnění.

Jsou to „bílé zlato“: 3 fermentované produkty, které jsou spojenci střevní flóry

„Bílé zlato“: 3 ideální produkty pro obnovení střevní flóry a posílení imunity

1- Kysané zelí

produkt získaný přirozenou mléčno-kyslou fermentací jemně nakrájených listů různých odrůd pevného bílého zelí (Brassica oleracea). Tento produkt může obsahovat nebo neobsahovat koření a musí být v dobrém stavu; podle norem musí obsah chloridu sodného být nejméně 2 % a nejvýše 3,5 %; kyselost vyjádřená v mléčné kyselině musí být nejméně 1 % a pH nejvýše 4,1. Kromě toho musí být barva kysaného zelí žlutavě bílá.

„Jedná se o probiotickou potravinu, protože během fermentace dochází ke kolonizaci, tj. k rozvoji živých bakterií/mikroorganismů, které se poté začleňují do vaší vlastní mikrobioty“.

Podle ní živé mikroorganismy obsažené v nakládané kapustě interagují s imunitním systémem, podporují zrání imunitních buněk a udržují vývoj normálních imunitních funkcí. Dále vysvětlil: „Dnes bylo prokázáno, že čím větší je rozmanitost střevní mikrobioty, tím lepší je naše imunitní reakce.“

Vědci již dlouho studují vliv fermentovaných produktů na duševní zdraví. Existuje osa střevo-mozek, která přímo spojuje stravu s mozkem a tím, jak vaše chování ovlivňuje vaši mikrobiotu .

2- Jogurt

Díky své vysoké nutriční hodnotě je jogurt klíčovým produktem pro udržení vyvážené stravy. Dietoložka Milagros Simpsonová řekla LN Bienestar, že obsahuje bílkoviny, vápník, vitamíny skupiny B a zdravé tuky , stejně jako minerály, jako je fosfor , draslík a hořčík .

Mezi výhody jeho konzumace odborník uvedl: „Je to jeden z nejlepších zdrojů biologicky dostupného vápníku, což znamená, že je snadno vstřebatelný organismem.“ Kromě toho uvedl, že 200 gramová porce může pokrýt 24 až 30 % doporučené denní dávky (1000 mg pro dospělé podle údajů Světové zdravotnické organizace), a dodal, že přítomnost vitamínu D (v některých obohacených jogurtech) a kyselé prostředí jogurtu navíc podporují vstřebávání vápníku.

Pokud jde o obsah vitamínů skupiny B v jogurtu, vysvětlil, že B2 podporuje energetický metabolismus a zdraví pokožky, zatímco B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a fungování nervového systému.

„Bílé zlato“: 3 ideální produkty pro obnovení střevní flóry a posílení imunity

3- Kefír

V překladu z turečtiny znamená toto slovo „požehnání“ a představuje produkt, který se získává fermentací mléka za použití kultury bakterií a kvasinek známých jako „kefírové houby“.

Podle údajů Institutu Danone „Jogurt – starodávná potravina“ jsou jeho granule extrémně složitými ekologickými nikami bakterií a kvasinek, které koexistují v „biologické harmonii“ a přispívají ke zdraví . Obsahují také lipidy, bílkoviny a cukry.

Ve studii „Vliv příjmu probiotik na střevní mikrobiotu: současné poznatky a potenciální možnosti použití“ je podrobně popsáno, že pravidelná konzumace kefíru přispívá ke zvýšení rozmanitosti střevních bakterií, což souvisí se zlepšením zdraví trávicího systému a snížením rizika gastrointestinálních infekcí.

Kefírové probiotika jsou schopna modulovat imunitní odpověď a zlepšovat funkci T-buněk, které jsou nezbytné pro ochranu organismu před škodlivými činiteli.

Kefír se vyrábí fermentací mléka a kefírových hub, přičemž vznikají kolonie hub a bakterií.

Přejít nahoru