Proč je pohankový chléb zdravější?

Tato surovina je stále oblíbenější, protože je bohatá na vlákninu, komplexní sacharidy a obsahuje zdravé tuky.

Pohanka pomáhá snižovat výkyvy hladiny glukózy

Zájem o správnou výživu a péči o svůj jídelníček je mezi obyvatelstvem stále častější a jasným důkazem toho je fakt, že druh vloček, který je údajně velmi zdravý, se stal populárním na sociálních sítích. Jedná se o takzvanou pohanka , „dva druhy travnaté rostliny patřící do čeledi pohankovitých, jako šťovík, rebarbora nebo horčice“, „existují dva druhy pohanky: bílá a celozrnná. Má zvláštní a velmi intenzivní chuť. Použití celozrnné mouky vám poskytne dobré kvasnice, protože přirozeně urychluje kvašení, čímž se chléb stává stravitelnější. To potvrzuje také dietoložka a výživová poradkyně Sandra Monino, která tvrdí, že „nejzdravější chléb je ten, který je připraven z naklíčené pohanky a kvasnic“. Jedná se o pseudobilovinu, která nám dodává bílkoviny, velmi složité sacharidy, které tolik nezvyšují hladinu glukózy, a také obsahuje hodně vlákniny.

Proč je pohankový chléb zdravější?

Zejména „má větší nutriční hodnotu než například kukuřičná mouka. Další výhodou je zlepšení střevní průchodnosti.

díky vysokému obsahu vlákniny, která má prebiotické vlastnosti. Kromě toho mají výrobky z pohanky nižší glykemický index , což znamená, že mají menší vliv na hladinu cukru v krvi než chléb, těstoviny nebo jiné výrobky připravenými z bílé mouky, což odpovídá současným výživovým doporučením, a díky koncentraci bioflavonoidů mají uznávané antioxidační vlastnosti na buněčné úrovni , chrání krevní kapiláry a zesilují účinek jiných antioxidantů, jako je vitamin C.

Nezapomeňme, že “ obsah tuku je nízký (1,7 %) a mají také zdravý profil , protože se skládají převážně z mononenasycených mastných kyselin, zejména olejové, a polynenasycených mastných kyselin. Mezi minerály je vynikajícím zdrojem manganu, hořčíku, mědi a fosforu, kromě zinku, draslíku, železa a selenu.“ Kromě toho neobsahuje lepek, což z této ingredience dělá vynikající volbu pro lidi s nesnášenlivostí lepku nebo pro ty, kteří prostě hledají lehčí a snadněji stravitelnou alternativu. „Tato pseudobilovina neobsahuje lepek, což z ní činí vhodný produkt pro pacienty s celiakií.“

Kromě chleba

Proč je pohankový chléb zdravější?

Ať už je to kvůli módě nebo kvůli jeho výživným vlastnostem , pravdou je, že tato surovina je stále dostupnější. „Díky svým vlastnostem se pohanka používá hlavně v pekárenských výrobcích, i když se již dlouho používá na všechno: od těstovin po pečivo, sušenky, palačinky, pizzu a nudle, což z ní dělá velmi zajímavý produkt pro osoby trpící celiakií ,„ varuje Larrajos a dodává, že “ji již zavádějí některé průmyslové pekárny, kde byla dříve spíše zbytkovou surovinou, například v bylinkových nebo řemeslných pekárnách“.

Abychom však mohli skutečně využít všechny prospěšné vlastnosti pohankového chleba, je důležité se ujistit, že byl připraven dlouhým a pomalým procesem fermentace (12 až 24 hodin), díky čemuž je lépe stravitelný, což v potravinářském průmyslu není vždy samozřejmostí.

Přejít nahoru