Jaké jsou výhody čaje z pomerančové kůry? Zde jsou jeho užitečné vlastnosti a jak ho připravit.

Výzkumy ukazují, že pomerančová kůra může snižovat hladinu cholesterolu a mít další příznivé účinky na organismus.

Pomeranče jsou známé svým bohatým obsahemživin, které podporují různé funkce organismu, z nichž nejoblíbenější jsou posílení imunitního systému a zlepšení stavu pokožky. Nicméně, navzdory tomu, že jeho dužina je známá svými prospěšnými vlastnostmi, jeho slupka, která se obvykle vyhazují, také obsahuje složky, které mohou mít významný přínos pro fyzické a, jakkoli to může znít podivně, duševní zdraví.

Stojí za zmínku, že v rozhovoru dietoložka Julia Jiménová uvedla, že toto ovoce obsahuje vitamín C, antioxidanty, velké množství vlákniny a v menším množství draslík , foláty a vápník . „Díky nim se zvyšuje imunitní funkce organismu, zlepšuje trávení a stabilizuje se kardiovaskulární systém,“ řekl. Upozornil však, že tyto vlastnosti lze získat pouze při konzumaci celého plodu, nikoli při konzumaci jeho šťávy.

Jaké jsou výhody čaje z pomerančové kůry? Zde jsou jeho užitečné vlastnosti a jak ho připravit.

Výhody pomerančové kůry

Ačkoli se pomerančová kůra obvykle končí v koši, obsahuje koncentrované biologicky aktivní látky, které nejsou v stejném poměru přítomny v dužině, proto je její konzumace obzvláště prospěšná . Kromě výše uvedených prospěšných vlastností vnitřní části plodu je jeho vnější část bohatá na flavonoidy, éterické oleje a vlákninu, což z něj činí ideální doplněk, jehož prospěšné vlastnosti začaly zdůrazňovat různé studie a lékařské instituce. Níže uvádíme některé z nich.

Studie , publikovaná v časopise Frontiers of Systems, ukázala, že pomerančová kůra je schopna snižovat hladinu triglyceridů, celkového cholesterolu, glukózy a systolického krevního tlaku; všechny rizikové faktory srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky.

Pomerančová kůra dokáže snižovat hladinu triglyceridů, celkového cholesterolu, glukózy a systolického krevního tlaku.

Podle údajů Ministerstva zemědělství jedna polévková lžíce pomerančové kůry obsahuje přibližně čtyřikrát více vlákniny než vnitřní část plodu . Podobně Harvardský institut T.H. Chan School of Public Health uvádí, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou také schopné snižovat riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka a divertikulární onemocnění.

  • Zlepšuje náladu

Podle výzkumu vedeného doktorem Raajem Mehtou, profesorem medicíny na Harvard Medical School a lékařem v Massachusetts General Hospital, konzumace celého pomeranče včetně slupky může snížit riziko vzniku deprese o 20 procent . Jak vysvětlil, může to souviset s tím, že pomeranče stimulují růst Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii), typu bakterií nalezených v lidském střevě, které ovlivňují produkci neurotransmiterů serotoninu a dopaminu, které jsou známé tím, že zlepšují náladu.

  • Podporuje dobré trávení

V roce 2023 Ministerstvo zemědělství USA vydalo prohlášení, ve kterém se uvádí, že Arland T. Hotchkiss, chemik specializující se na sacharidy z Východního regionálního výzkumného centra (ERRC), a jeho kolegové poprvé prokázali, že pektin – druh sacharidu obsažený v pomerančové kůře – má prebiotické vlastnosti. „Prebiotika jsou nestravitelné potraviny nebo živiny, které stimulují růst prospěšných probiotických bakterií v tlustém střevě. Přispívají k posílení zdraví a pomáhají předcházet růstu potravinových patogenů,“ řekl Hotchkiss .

Pektin, druh sacharidu obsažený v pomerančové kůře, má prebiotické vlastnosti.

Čaj z pomerančové kůry

Jaké jsou výhody čaje z pomerančové kůry? Zde jsou jeho užitečné vlastnosti a jak ho připravit.

Je to chutnější a příjemnější alternativa k pouhému konzumu kůry, protože při louhování se její chuť zmírní , což ji činí příjemnější na chuť. Čaj z pomerančové kůry se vyrábí ze sušené vnější části plodu, která je bohatá na éterické oleje, flavonoidy a přírodní antioxidanty. Jeho konzumace přináší výše uvedené výhody a je také ceněna pro svůj relaxační a sytý účinek.

Budete potřebovat:

  • Kůra z pomeranče, nejlépe z ekologického pěstování, aby se zabránilo zbytkům pesticidů.
  • 1 litr vody
  • Nastrouhaný zázvor (podle chuti)
  • Kapky citronové šťávy (podle chuti)

Postup:

  • Před čištěním pomeranče ho důkladně umyjte, abyste se ujistili, že na slupce nejsou žádné nečistoty.
  • V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte pomerančovou kůru.
  • Nechte vařit asi 10–15 minut.
  • Podle chuti můžete přidat nastrouhaný zázvor a několik kapek citronu pro zvýraznění chuti.
  • Nálev přeceďte a podávejte horký v šálku.

Čaj z pomerančové kůry je chutnější a zdravější alternativou k samotné konzumaci pomerančové kůry, protože jeho chuť se během louhování zjemňuje.

Přejít nahoru