Kromě jejích nejviditelnějších výhod byly studovány také její protinádorové, antidiabetické a antidepresivní účinky.
Oregano je jednou z nejčastěji používaných přísad v kuchyních různých zemí.
Jednou z nejčastěji používaných ingrediencí v gastronomii různých zemí je oregano . Jeho výhody však přesahují rámec kuchyně.
Oregáno, jehož vědecký název je Origanum vulgare , bylo studováno jako možný potravinový doplněk pro lidskou spotřebu, zejména ve formě oleje . Proto podrobně popisujeme hlavní závěry, které byly dosud získány ze všech dostupných studií tohoto druhu bylin.
Proti škodlivým zánětům
Oregano se vyznačuje vysokým obsahem antioxidantů rostlinného původu, včetně karvakrolu a thymolu. Obsahuje také limonen, terpen, ocimen a karyofylen.
Tyto antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály, reaktivní a nestabilní molekuly, které mohou zhoršovat zánět.
Zánět je normální imunitní reakce, která vzniká v důsledku nemoci nebo úrazu. Chronický zánět je však spojen s onemocněními, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a autoimunitní onemocnění. Studie, která zkoumala lidské kožní buňky stimulované zdroji zánětu, ukázala, že éterický olej z oregana je schopen snižovat zánětlivé markery při aplikaci v různých koncentracích.
Podobně ve studiích na zvířatech karvakrol snížil otoky tlapek u myší až o 57 % a směs éterických olejů z tymiánu a oregana dokázala snížit zánětlivé markery u myší s kolitidou.
Tato studie naznačuje, že éterický olej z oregana lze přidávat do přípravků pro péči o pokožku, aby se urychlilo hojení ran a snížilo zánět, i když k potvrzení těchto výhod jsou nutné další studie na lidech.
Antimikrobiální vlastnosti
Olej z oregana, koncentrovaný zdroj získávaný z jeho listů, se skládá hlavně z karvakrolu a thymolu, které vykazují velký potenciál při snižování nebo prevenci růstu bakterií, plísní, parazitů a některých virů. In vitro studie ukázala, že éterický olej z oregana účinně blokuje růst Escherichia coli a Pseudomonas aeruginosa – kmenů bakterií, které mohou způsobovat infekce.
Olej z oregana se zároveň ukázal jako účinný proti patogenům odolným vůči antibiotikům, jako je methicilin-rezistentní zlatý stafylokok (MRSA). Další výzkum prokázal, že oregano je účinné proti 23 druhům bakterií.
Kromě potenciálního lékařského použití je oreganové olej také užitečné jako přírodní insekticid proti druhům hmyzu, jako je kapustový motýl a okurkový listokaz, a také jako repelent proti některým druhům komárů. Je však třeba jej používat opatrně, aby nedošlo k podráždění pokožky.
Další možné výhody
Oregano může také poskytovat ochranu před rakovinou díky antioxidantům, které pomáhají předcházet poškození buněk. Látky jako karvakrol a thymol mohou zabíjet rakovinné buňky, zpomalovat růst nádorů a bránit jejich šíření, i když tyto účinky byly studovány hlavně v in vitro experimentech a na zvířatech .
Pokud jde o kontrolu cukrovky, zařazení čerstvého nebo sušeného oregana do stravy může tělu dodat vitamín K a další rostlinné sloučeniny, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat záněty. K potvrzení těchto přínosů u lidí jsou však nutné další studie.
Ačkoli se nejedná o lék na depresi, některé studie na zvířatech ukazují, že éterický olej z oregana může vyvolávat méně depresivní chování v podmínkách chronického stresu. Tyto výsledky však lze potvrdit pouze v klinických studiích.