Karbanátky, jako by je uvařila maminka! Nic lepšího snad neexistuje, že?
Každý z nás má svůj názor na to, jak uvařit dokonalé karbanátky: s strouhankou nebo bez ní? Cibuli nakrájet nebo nastrouhat? Jedno je jisté: smažit je třeba na velkém množství oleje!
To byla asi větší část, asi 25 kusů. Můžete to tak udělat, protože to z hlediska času není tak důležité a masové kuličky se dají zmrazit, pokud nějaké zbydou.
Původně jsem na přípravu karbanátků používala pšeničnou mouku, ale teď používám bramborovou mouku, která mi přijde lepší.
Zatímco jsem smažila karbanátky, vypadávaly z nich brambory. Bylo by vhodné, kdyby se bramborová šťáva dala později použít na omáčku.
Nejlepší karbanátky na světě
Podává se s omáčkou z pánve, cibulovým marmeládem a bramborami.
Ingredience
Masové kuličky
- 900 gramů mletého vepřového masa
- 1,5 lžíce hrubé soli
- 2 cibule, nastrouhané
- 2 lžíce bramborové mouky (lze nahradit běžnou pšeničnou moukou)
- 2 vejce
- Čerstvě mletý pepř
- Máslo 25-40 gramů na smažení
Omáčka na pánev
- Tuk na smažení
- 2 lžíce mouky
- Bramborový vývar cca 5 dl
- Citronová šťáva podle chuti
- Barva omáčky
- Sůl a pepř podle chuti.
- Žaludek
- Kečup
Jak na to
- Vložte vepřové mleté maso a sůl do misky.
- Vše promíchejte, dokud nevznikne takzvaná lepkavá směs. To pomáhá náplni vázat tekutinu.
- Nastrouhejte cibuli a dejte ji do stejné misky s bramborovou moukou a vejcem. Nebojte se přidat čerstvě mletý pepř. Náplň je nejlepší připravit předem, před smažením, aby měla čas se spojit a byla opravdu žvýkavá.
- Lžící vytvarujte porce na dlani. Doporučujeme připravit všechny kousky předem, než začnete smažit – tak bude snazší kontrolovat dobu smažení.
- Rozpusťte máslo na pánvi a smažte karbanátky na mírném ohni (přibližně 75 % plného výkonu) po dobu 5 minut z každé strany nebo dokud nezískají požadovanou kůrku.
- Sejměte z ohně a nechte tuk v pánvi. Z něj se dá připravit vynikající omáčka, proto zatím nevypínejte oheň.
Omáčka
- Omáčka do pánve se připravuje – jakkoli to může znít podivně – ve stejné pánvi, ve které jste smažili karbanátky. Je to jednoduché a ušetříte na mytí nádobí!
- Do tuku na smažení přidejte mouku, 5 dl vody z brambor (která vařila, zatímco se smažily karbanátky) a mléko, promíchejte.
- Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem, omáčkou „Gastrix“ a kečupem.
- A je to – máte hotovou nejjednodušší omáčku na světě!
- Podávejte a vychutnejte si teplé knedlíčky s bramborami a cibulovým džemem.