- Spory o jídlo nejsou mezi Čechy nic nového. Rozdílné názory panují i na naši oblíbenou polévku. Pokud už rajčatová polévka, tak s rýží nebo s těstovinami? Před válkou takové problémy nebyly. Sacharidovou přílohou byla krupice, ale ne jen tak ledajaká .Jak se před válkou vařila rajčatová polévka? Unikátní doplněk
Mnozí vaří rajčatovou polévku na základě nedělního vývaru, do kterého přidávají rajčatové pyré a koncentrát. Tyto produkty však nebyly vždy k dostání v obchodech. Před rajčatovou válkou se jídla připravovala v létě z pravých rajčat, zralých na slunci.
To však není jediná odchylka od rajčatové polévky, na kterou jsme zvyklí. Neexistovala dilema mezi rýží a těstovinami. V předválečné verzi se rajčatová polévka podávala s perlovou krupou .
Neobvyklá přísada perlových krup vytvořila zcela nový zážitek z konzumace této oblíbené polévky. Uvařená zrna mírně změní svou konzistenci. Dodávají lehkou ořechovou chuť, která skvěle doplňuje chuť rajčat. Malý detail, ale jaký rozdíl.
Předválečná rajčatová polévka
Příprava předválečné rajčatové polévky trvala o něco déle než ta naše současná. Rajčata je totiž třeba připravit předem, nestačí jen přidat hotové pyré. Výsledek stojí za to. Vůně je mimořádně intenzivní a máte pocit, že jíte polévku z pravých rajčat. Nejlepší je v létě, ale stojí za to ho ochutnat i teď , kdy ceny rajčat v obchodech začínají klesat.
Tento recept předpokládá přípravu vývaru. Pokud už ho máte hotový, můžete tento krok přeskočit.
Ingredience:
- 500 g rajčat,
- 1 cibule,
- 2 mrkve,
- 2 petržele,
- 1/2 celeru,
- 1/2 kg hovězího masa,
- 1 lžíce oleje,
- 1/2 sklenice smetany,
- sůl,
- pepř,
- 1 sklenice krupice,
- 1 svazek kopru.
Způsob přípravy
- Začneme s vývarem. Maso a zeleninu očistíme od slupek. Vložíme do hrnce a zalijeme 1 1/2 litrem studené vody. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou 1 hodinu. Po uplynutí této doby vývar zelím a masem přecedíme.
- Zatímco se vaří vývar, umyjte rajčata, nakrájejte je na čtvrtiny a odstraňte semínka. Vložte je do samostatného hrnce, přidejte máslo, malé množství vody a vařte na mírném ohni po dobu 1 hodiny. Občas promíchejte. Horká rajčata protlačte přes síto.
- Perlovou krupici uvařte samostatně v osolené vodě podle doporučení výrobce. Uvařenou a scezenou krupici přidejte k rajčatům.
- Smetanu a vývar nalijte do hrnce s rajčaty, dochuťte solí a pepřem a znovu přiveďte k varu.
- Tomatová polévka je hotová. Podávejte posypanou nasekaným koprem.