Střeva jsou stále podceňovaným řídícím centrem našeho těla. Podle vědců je zdravá střevní mikroflóra zárukou nejen imunity, ale i dlouhověkosti. Zjistěte, proč by přírodní jogurt neměl chybět ve vašem každodenním jídelníčku, pokud chcete být zdraví a žít dlouho.
Tenké a tlusté střevo jsou konečnou částí trávicího systému, jejich celková délka je asi 7–9 m. Jsou mimo jiné zodpovědné za trávení potravy a vstřebávání živin z ní.
Kromě toho se ve střevě produkují různé látky, včetně některých vitamínů, například: Za tyto procesy jsou zodpovědné bakterie K a B, stejně jako střevní bakterie. V našem střevě žije 500 až 1000 druhů mikroorganismů, včetně bakterií, hub a nejjednodušších organismů. Správně se vyvíjející střevní mikrobiota nejen ovlivňuje trávení, ale také posiluje náš imunitní systém a má významný vliv na stav mozku .
- Sto let jogurtu
Podle španělských vědců může zdravá bakteriální mikroflóra také ovlivňovat délku našeho života a jogurty, zejména přírodní, nám mohou pomoci o ni pečovat, uvádí The Independent. Jedná se o fermentované produkty, které nás zásobují probiotiky , chránícími náš mikrobiom a bojujícími s nežádoucími mikroby.
Jak zdůrazňují vědci, měli bychom konzumovat přírodní jogurt každý den nebo dokonce několikrát denně. Tímto způsobem se postaráme o biliony bakterií a dalších mikroorganismů žijících v našich střevech, které se nám odvděčí mimo jiné tím, že nás ochrání před záněty a tím pádem i před mnoha chronickými onemocněními, včetně cukrovky, rakoviny a srdečních chorob.
Nejen jogurt
Samozřejmě, jogurt sám o sobě není vše, co můžeme udělat pro dlouhý, zdravý a šťastný život. Naše každodenní strava by měla zahrnovat také ovoce a zeleninu, které nám dodávají vlákninu a polyfenoly, které také vyživují náš mikrobiom a podporují jeho rozvoj.
Pravidelná fyzická aktivita je také důležitá, a to i v pokročilém věku. Samozřejmě nejde o to, abyste chodili do posilovny nebo běhali hodiny, i když jste v důchodu. Každodenní procházky v takovém tempu mohou způsobit únavu. Chůze také podporuje naši střevní mikroflóru a navíc má příznivý vliv na náš krevní oběh, srdce, dýchací systém a mozek.