Milovníci intenzivní chuti pomerančů a citronů si je mohou vychutnat ve formě džemu.
Zachovávají si intenzivní citrusovou chuť, zabalenou v cukru, a jsou ekonomické po celý rok, ale zejména nyní, kdy začíná sezóna citronů a pomerančů. Citrusové džemy lze připravit z jednoho druhu ovoce nebo ze směsi ovoce. Obsahují pektin, který tuhne pomalu, proto je někdy obtížné určit, zda jsou zralé. Ale díky těmto receptům si je můžete snadno vychutnat, jsou levné a zcela přírodní.
Jedním z rozdílů citrusových džemů od ostatních je to, že ve většině receptů se do džemu přidává voda, která zabraňuje jeho připálení.
Citronový marmelád
Ingredience:
- 4 velké citrony
- 500 g cukru
- 1 sklenice vody
- 1 čajová lžička citronové kůry
Příprava:
Nastrouhejte citronovou kůru na struhadle a odložte jednu čajovou lžičku. Zbytek můžete vysušit mezi papírovými ubrousky v mikrovlnné troubě, uložit do cukru a připravit pečivo s citronovou příchutí atd.
Poté oloupejte citrony a odstraňte veškerou bílou část a semínka.
Nakrájejte je na malé kousky. Vložte je do hrnce spolu s kůrou, cukrem a vodou.
Vařte na mírném ohni 45–60 minut a míchejte. Výsledek je nejlépe vidět, když dáte trochu produktu na malý talíř. Kromě toho se džem při ochlazování a postupem času ještě trochu zahustí.
Vždy je třeba mít na paměti, že džemy se balí horké do sterilizovaných sklenic. Pokud ho chcete rychle spotřebovat, stačí tento citronový džem skladovat v dobře uzavřené nádobě v chladničce.
Pomerančový marmelád
Ingredience:
- 1 kg pomerančů s užitečnou kůrou
- 700 g cukru
- 1/2 litru vody
- 1 lžíce citronové šťávy
Pomeranče důkladně umyjte, odkrojte plátek z každého konce. Poté je rozkrojte na poloviny, poté na čtvrtiny a nakonec na velmi tenké plátky.
Když jsou nakrájené plody připravené, vložte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou. Vařte je na středním ohni asi hodinu; budou hotové, když bílá část pomeranče zprůhlední.
Poté přidejte cukr a pokračujte v vaření, občas zamíchejte, ještě 15–20 minut nebo dokud malé množství marmelády nevysadí na malý talíř a mírně nevychladne na požadovanou konzistenci. (60 brixů nebo 103 °C)
Nyní je připraven k horkému balení. Naplňte sklenice až po okraj, nezanechávejte žádné místo, uzavřete je a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Tento džem má obrovskou výhodu: nevyžaduje tepelné zpracování a může být skladován až dva roky mimo lednici, pokud použijete sterilizované sklenice, pevně je uzavřete a skladujete na suchém místě. Po otevření lze láhev skladovat v lednici po dobu 30 dnů.