S přibývajícím věkem potřebuje náš organismus zvláštní podporu – imunitní systém slábne, kosti se stávají křehčími a srdce vyžaduje mnohem více péče. Proto by starší lidé měli věnovat zvláštní pozornost vyvážené stravě, která se postará o jejich zdraví a fyzickou kondici na mnoha úrovních. Jednou z klíčových složek, které by se měly konzumovat každý den, jsou probiotika – lze je do stravy zařadit pomocí fermentovaných produktů.
Probiotika jsou důležitá ve stravě nejen starších lidí
Co jsou probiotika? Jsou to živé mikroorganismy, které mají na lidský organismus mnoho pozitivních účinků. Podporují střevní flóru, posilují imunitu a zlepšují vstřebávání živin. Ovlivňují zdraví kostí a srdce, ale také naše pohodu a duševní zdraví.
Není divu, že se klade důraz na jejich dostatek v organismu starších lidí. Zařazení potravin bohatých na probiotika do každodenního jídelníčku je šancí na výrazné zlepšení kvality života přirozenou cestou. S přibývajícím věkem potřebuje organismus stále více podpory, což je samozřejmě velmi důležité, ale nezapomínejme, že i mladí lidé by měli konzumovat určité potraviny. Probiotika jsou důležitá nejen ve stravě starších lidí.
Kyselé mléčné výrobky – proč je dobré konzumovat?
Kde hledat přírodní probiotika? Jedním z nejlepších zdrojů jsou kyselé mléčné výrobky . Patří mezi ně především přírodní jogurt, kefír, podmáslí a kyselé mléko . Jak vidíte, tyto produkty jsou u Poláků velmi oblíbené, snadno dostupné a prostě chutné. Lze je bez obav považovat za naše superpotraviny – produkty, které mají obrovský vliv na zdraví organismu.
Probiotika obsažená v těchto produktech pomáhají vylučovat škodlivé toxiny z těla, snižují vstřebávání cholesterolu z potravy a stimulují správné fungování imunitního systému. Kromě toho jsou vynikajícím zdrojem draslíku, fosforu, vápníku, vitamínu D a vitamínů skupiny B. Za zmínku také stojí, že mléčná kyselina, která vzniká při fermentaci, má velmi příznivý vliv na trávicí procesy a také blahodárně působí na střeva. Kyselé mléčné výrobky je vhodné konzumovat každý den, protože bojují proti zácpě a průjmům a pomáhají při zánětech střev.
Pravidelná konzumace tohoto typu produktů určí účinek – jak zařadit probiotika do svého denního jídelníčku? Není to složité a nevyžaduje zásadní změny.
Například přírodní jogurt s malým množstvím ovoce a ořechů je skvělý nápad na snídani nebo svačinu – tak začnete den chutně a zdravě. Většina salátů bude chutnější s přidáním kefíru nebo jogurtové zálivky. Do studených polévek a šťávy je dobré přidat kyselé mléko – takové jídlo je skvělou volbou, zejména v jarním a letním období. Po fyzické námaze nebo jako zdravá svačina se zase skvěle hodí koktejly na bázi mléčných výrobků .
Důležité: než zařadíte do svého jídelníčku kyselé mléčné výrobky, vyberte při nákupu co nejpřírodnější produkty – bez přidaného cukru nebo škodlivého glukózo-fruktózového sirupu .