Nyní je rozhodně vhodné sbírat kopřivy.
Kopřiva je velmi prospěšná a bezplatná potravina.
Z země se začínají prodírat první divoké byliny – kopřivy. Na jihu země již kopřivy čekají na sběrače.
Kopřiva je nejprospěšnější, pokud se sbírá a konzumuje mladá.
Pupenec je tak vzácná divoká rostlina, že Češi vědí, jak ji využít v kuchyni. Mnoho jiných divokých bylin zůstává nesklizených.
Pupenec je skutečný superprodukt. Svou nutriční hodnotou se těžko může srovnávat s jinými druhy zeleniny. Kopřiva obsahuje mnohonásobně více železa než špenát. Obsahuje také hodně vitamínu C. Je v ní také více vápníku než v mléce.
Nejlepší čas pro sběr kopřivy je jaro a začátek léta, před kvetením rostliny. Nejlepší je sbírat jemné, měkké vrchní výhonky.
Pupalky lze přidávat do těsta na palačinky nebo vafle.
Sezónu sběru pupalky lze prodloužit sekáním rostliny, když vyroste, což povede k objevení nových chutných vrchních výhonků, které lze sbírat již za pár týdnů, a divoká tráva bude k dispozici celé léto.
Kopřiva se v kuchyni používá stejně jako špenát, s tím rozdílem, že se nikdy nejí syrová. Buď se suší a drtí na prášek, nebo se listy používají například k aromatizaci čaje, nebo se před použitím rozemele, aby se odstranily štiplavé kyseliny.
Nejlepší je nasbírat velkou dávku kopřivy najednou. Po posbírání se množství kopřivy zmenší přibližně o čtvrtinu. A nezapomeňte na rukavice a košili s dlouhými rukávy. Mladé rostliny kopřivy jsou také agresivní.
Po sklizni kopřivy namočte, rozemlejte a rozemleté listy ochlaďte ledovou vodou. Tím se zachová sytě zelená barva kopřivy. Nakonec kopřivy osušte papírovými utěrkami. Pokud tuto bezplatnou přírodní pochoutku nepoužijete ihned, můžete kopřivy zmrazit nebo skladovat v lednici.
V lednici se uchovají 4–5 dní.
Takto se sbírají divoké bylinky.
Zde je několik tipů od kulinářského novináře
- Sprej je vhodný na zpracování kopřivy, pupečníku, listů pampelišky a kozlíku lékařského, ale i dalších rostlin.
- Bylinky se vaří tak, že se umyté listy a stonky vloží na asi 15 sekund do vroucí osolené vody. Poté se bylinky scezí, ochladí, nasekají a použijí v kuchyni. Vodu, ve které se vařila kapusta, lze použít i na přípravu těsta na buchty.
- Vaření nebo rychlé povaření v osolené vodě dělá zázraky s mnoha hořkými divokými bylinami. Po uvaření se chuť rostlin změkčí a hořkost zmizí. Barva však zůstává jasná.
- Kopřiva má po sklizni krásnou zelenou barvu. Po namočení se kopřiva rychle ochladí pod tekoucí studenou vodou, osuší papírovými utěrkami a rozloží se k sušení.