Děláme to, aniž bychom si uvědomovali, jak je to nebezpečné a že to kazí jídlo.
Před třemi lety mi moje rodina darovala fritézu. Byl to skvělý dárek, který často používám. Používám ji často. Používám ji k přípravě téměř všeho: od eskalady po smažené kuře a popcorn. Co mi nikdo neřekl, bylo, že nemám používat papír na pečení.
Šéfkuchař hledal způsob, jak připravit křupavé brambory bez namáčení v oleji, když v roce 2005 dostal nápad vytvořit fritézu. Po třech letech vývoje prototypu představil svou fritézu, vyrobenou společností Philips, na Mezinárodním veletrhu elektroniky (Internationale Funkausstellung) v roce 2010. Philips byl tím, kdo s tím začal, a nyní máme fritézy všech značek.
Co vám nikdo neřekl: nepoužívejte papír na pečení ve fritéze
V mém případě, a myslím, že i v případě všech ostatních, používám papír na pečení, aby se fritéza tolik neznečistila a aby se snáze umývala. Výrobci však říkají: „Nikdy do spotřebiče nedávejte lehké ingredience ani papír na pečení“. Důvodem je to, že zakrytí dna fritézy papírem může narušit proudění horkého vzduchu, který zajišťuje tak efektivní fungování spotřebiče . Pokud změníte sílu proudu, bude vaření nerovnoměrné a výsledky se zhorší.
Kromě toho, pokud není papír řádně upevněn, může se ve fritéze pohybovat a vznítit, což představuje potenciální nebezpečí. Může se posunout a zablokovat topné prvky nebo se přilepit na místa, která by neměla přijít do styku s hořlavými materiály, jako je tento typ papíru, což může způsobit jeho poškození nebo dokonce požár.
Proud horkého vzduchu, který připravuje jídlo, je rozptýlen do všech směrů a potřebuje prostor pro volnou cirkulaci. Použití papíru na pečení zabraňuje konvekčnímu efektu, který zajišťuje rovnoměrné vaření a křupavou kůrku. Pokud nechcete, aby se forma zašpinila, můžete si vybrat silikonové plechy určené pro aerogril nebo perforované formy, které zajišťují nerušenou cirkulaci vzduchu . To zlepšuje kvalitu našich pokrmů a prodlužuje životnost fritézy. Kéž bych to věděl dřív.