Čokoládový dort s rebarborou

Čokoládový dort s rebarborou má neuvěřitelně hlubokou a aromatickou chuť, je velmi vláčný a rozplývá se na jazyku. Přidání rebarbory dodává pokrmu šťavnatost a ovocnou chuť. Tento dort je ideální jako rychlý dezert nebo doplněk k odpolední kávě, nebo v případě, že vás nečekaně navštíví hosté.

Ingredience

  • 250 g rebarbory
  • 130 g pšeničné mouky
  • 180 g cukru
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ čajové lžičky mletého kardamonu
  • 1 špetka soli
  • Čokoládový dort s rebarborou

Příprava

Rebarbory umyjte, očistěte a nakrájejte na kousky dlouhé asi 2,5 cm.

V středním hrnci rozpusťte čokoládu a máslo na mírném ohni. Promíchejte a nechte několik minut vychladnout.

Oddělte vaječné bílky od žloutků. Prvních několik vajec rozšlehejte se solí do husté hmoty.

V samostatné misce smíchejte mouku, skořici a kardamon.

V jiné misce rozšlehejte žloutky a cukr do světlé a husté hmoty. Poté pomalu přidejte čokoládovou hmotu a promíchejte.

Pomocí dřevěné lžíce přidejte moučnou směs a důkladně promíchejte do hladké hmoty. Nakonec opatrně přidejte vaječné bílky a znovu promíchejte.

Formu na dort o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem a nalijte do ní čokoládovou směs. Nahoru položte kousky rebarbory.

Vložte čokoládový rebarborový koláč do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 75 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Pokud se povrch příliš rychle opéká, přikryjte koláč volně alobalem.

Vyjměte koláč z trouby a nechte ho úplně vychladnout, než ho vyjmete z formy.

Přejít nahoru