Rozemlejte na prášek a přidejte do omáčky. Zahušťuje lépe než mouka a je 100krát zdravější.

Někdy se při přípravě omáčky stane, že její konzistence není taková, jakou bychom si přáli, a je třeba ji nějak upravit. Samozřejmě to lze udělat pomocí mouky, ale ne každému tento způsob vyhovuje, protože je kalorický. Naštěstí existují i jiné, mnohem zdravější způsoby. Seznamte se s nimi.

Jak připravit správnou omáčku?

Chutná omáčka je základem mnoha pokrmů . Navíc existuje mnoho receptů, ve kterých hraje klíčovou roli. Kopytka, pelmeni, těstoviny nebo dokonce brambory – to jsou potraviny, které se skvěle hodí k různým druhům omáček.

Rozemlejte na prášek a přidejte do omáčky. Zahušťuje lépe než mouka a je 100krát zdravější.

Existuje houbová omáčka, která se skvěle hodí jako doplněk k kopytkám. Nebo k jakýmkoli masovým omáčkám, které je také často třeba odpovídajícím způsobem zahustit. Mnozí ji připravují pomocí mouky s vodou, smetanou nebo máslem. Pokud vám však tyto metody nevyhovují, nemusíte se bát.

Existují i jiné, které jsou stejně účinné a, co je nejdůležitější, zdravější.

Jak zahustit omáčku bez újmy na zdraví?

Mouka je dobrá a rychlá volba, ale stojí za to přejít na něco jiného. Například lněné semínko, které omáčku nejen zahustí, ale také obohatí o několik živin. Mám na mysli vlákninu, ale také omega-3 mastné kyseliny. Jak na to?

Je to velmi jednoduché . Stačí smíchat dvě lžíce mletého lnu s trochou vody nebo smetany a vše přilít do omáčky. Tato varianta bude nejen stejně účinná, ale především zdravější.

Pokud však nemáte v kuchyni, můžete použít ovesné vločky, ale je lepší je předem rozemlít, aby jejich chuť nebyla v jídle znatelná .

Tyto metody jsou skvělé, ale nejsou jediné. Objevte další.

Další způsoby, jak zahustit omáčku

Zahustit omáčku není vůbec těžké a pokazit ji je poměrně složité. Je však dobré znát různé alternativní způsoby, jak toho dosáhnout, abyste si mohli vybrat ten nejlepší.

Rozemlejte na prášek a přidejte do omáčky. Zahušťuje lépe než mouka a je 100krát zdravější.

Dalším skvělým nápadem je použití vaječného žloutku. Nemusíte se ničeho obávat, protože nezmění chuť ani barvu jídla. Je však třeba být opatrný a dávat pozor, aby se omáčka nezměnila na míchaná vajíčka. Rozšlehané vejce pomalu nalijte do omáčky, která nesmí být na ohni. Během nalévání energicky míchejte, aby se žloutek stačil srazit.

Další metodou je smíchat zeleninu . Nejlepší je použít tu, kterou jste použili v připraveném jídle. Bohužel existuje riziko, že změní barvu omáčky .

Vynikajícími produkty, které lze také použít k zahuštění omáčky, jsou mléčné výrobky . Patří mezi ně smetana, tavený sýr a přírodní jogurt. Ricotta nebo mascarpone jsou také vynikající.

Jak vidíte, mouka není jediný produkt , který lze použít k zahuštění omáčky. Vyzkoušejte jiné a určitě nebudete zklamáni.

Přejít nahoru