Fritéza místo grilu: tajemství dokonalého steaku doma

Věděli jste, že steak lze snadno připravit ve fritéze? Vysvětlíme vám, jak na to a jak maso udělat obzvláště jemné a šťavnaté.

Mnoho lidí se neodváží připravit steak, buď proto, že se bojí obtíží, nebo kvůli množství tuku a oleje potřebného k smažení. Fritéza však nabízí skvělý způsob, jak připravit mnoho pokrmů s malým množstvím tuku nebo dokonce bez oleje. Patří sem i oblíbený steak, který lze pomocí tohoto praktického přístroje snadno připravit k dokonalosti.

Co je třeba vzít v úvahu při konzumaci masa?

Fritéza místo grilu: tajemství dokonalého steaku doma

Steaky by měly být vysoce kvalitní, v bio kvalitě. Protože pouze tehdy, když do fritézy vložíte dobré suroviny, můžete očekávat dobré výsledky. Vyplatí se tedy investovat o něco více, možná sníst o jeden steak méně, ale soustředit se na kvalitu.

Tip: Při přípravě více steaků ve fritéze je vhodné, aby byly kousky přibližně stejné tloušťky, aby se rovnoměrně propečly.

Steak ve fritéze: správná příprava

Aby byl steak připraven podle vašich individuálních preferencí, je nutné nastavit správnou teplotu a čas. V ideálním případě použijte předprogramovaný režim pro maso nebo steak v horkovzdušné fritéze, pokud je k dispozici. Stačí vybrat program a stisknout tlačítko start.

Při ručním nastavení se obvykle doporučuje teplota kolem 190 °C a doba přípravy 8 až 13 minut v závislosti na požadovaném propečení steaku.

Aby byl steak rovnoměrně propečený, zastavte proces přípravy v polovině a steak otočte . Tím zajistíte, že budou propečené obě strany a steak zůstane uvnitř šťavnatý.

Fritéza místo grilu: tajemství dokonalého steaku doma

Pravidlo pro smažení steaku

  1. Fritézu předehřejte na 200 °C po dobu 3 minut (ačkoli u mnoha přístrojů není předběžné předehřívání obvykle nutné!).
  2. Pro střední propečení steaku o tloušťce 1,5 cm je zapotřebí přesně 8 minut při teplotě 200 °C.
  3. Za každý další půl centimetr tloušťky přidejte jednu minutu. Steak o tloušťce 4 centimetry se tak bude smažit 13 minut.
  4. Poté maso nechte ještě 3 minuty odpočinout na předem předehřátém talíři.
Přejít nahoru