Regály obchodů se prohýbají pod tíhou čokolády nejrůznějších příchutí. Existuje však pouze jedna zdravá volba – tmavá čokoláda s obsahem kakaa více než 70 % – to je pochoutka, kterou není třeba vysvětlovat. Výsledky výzkumů jasně ukazují, že při pravidelném konzumu zlepšuje krevní oběh a snižuje krevní tlak.
Flavanoly, rostlinné sloučeniny, jsou zodpovědné za snížení krevního tlaku a tím chrání srdce. V tabulce tmavé čokolády je jich dokonce 2-3krát více než v mléčné . V bílé čokoládě nejsou vůbec , protože tato sladkost je vyrobena pouze z kakaového másla, cukru a mléka, bez přidání kakaového prášku.
Jak tmavá čokoláda ovlivňuje krevní cévy?
Výzkumy ukazují, že flavanoly v čokoládě podporují produkci oxidu dusnatého ve vnitřní membráně buněk cév, pomáhají uvolňovat cévy a zlepšují krevní oběh. To vede ke snížení krevního tlaku, což výrazně snižuje riziko srdečního infarktu . Kromě toho mohou flavanoly také zvyšovat citlivost na inzulín, což může v dlouhodobém horizontu snížit riziko cukrovky.
Pozorování vědců z Harvardu
Více světla vrhají pozorovací studie provedené mezi indiány kmene Kuna, kteří obývají karibské pobřeží Panamy. V tradičních společnostech byla konzumace kakaa velmi vysoká. Indiáni kmene Kuna mohli vypít více než pět šálků denně nápoje bohaté na kakaový prášek. Obsah flavanolů v moči byl odpovídajícím způsobem vysoký a úmrtnost na srdeční choroby, rakovinu a cukrovku byla velmi nízká.
Jak se indiáni stěhovali do měst a měnili své stravovací návyky, ukazatele vysokého krevního tlaku rostly . Jistě, jedná se o observační studie, které neposkytují podrobné parametry, ale ukazují silnou korelaci mezi vysokou konzumací kakaa a zlepšením zdraví kardiovaskulárního systému.
Kolik hořké čokolády stačí ke snížení krevního tlaku?
Nemusíte sníst pět šálků kakaa, abyste pocítili rozdíl. Jiné studie ukazují, že pouhých 6 g hořké čokolády denně (1–2 malé kostky) může snížit riziko srdečních onemocnění způsobených vysokým krevním tlakem .
Je třeba si uvědomit, že hořká čokoláda, i když je prospěšná pro srdce, zlepšuje funkci mozku a paměť, obsahuje také velké množství kalorií. Při nadměrné konzumaci může přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti.