Vědci to prozkoumali. Kolik tmavé čokolády je třeba sníst, aby se snížil krevní tlak?

Regály obchodů se prohýbají pod tíhou čokolády nejrůznějších příchutí. Existuje však pouze jedna zdravá volba – tmavá čokoláda s obsahem kakaa více než 70 % – to je pochoutka, kterou není třeba vysvětlovat. Výsledky výzkumů jasně ukazují, že při pravidelném konzumu zlepšuje krevní oběh a snižuje krevní tlak.

Flavanoly, rostlinné sloučeniny, jsou zodpovědné za snížení krevního tlaku a tím chrání srdce. V tabulce tmavé čokolády je jich dokonce 2-3krát více než v mléčné . V bílé čokoládě nejsou vůbec , protože tato sladkost je vyrobena pouze z kakaového másla, cukru a mléka, bez přidání kakaového prášku.

Vědci to prozkoumali. Kolik tmavé čokolády je třeba sníst, aby se snížil krevní tlak?

Jak tmavá čokoláda ovlivňuje krevní cévy?

Výzkumy ukazují, že flavanoly v čokoládě podporují produkci oxidu dusnatého ve vnitřní membráně buněk cév, pomáhají uvolňovat cévy a zlepšují krevní oběh. To vede ke snížení krevního tlaku, což výrazně snižuje riziko srdečního infarktu . Kromě toho mohou flavanoly také zvyšovat citlivost na inzulín, což může v dlouhodobém horizontu snížit riziko cukrovky.

Pozorování vědců z Harvardu

Více světla vrhají pozorovací studie provedené mezi indiány kmene Kuna, kteří obývají karibské pobřeží Panamy. V tradičních společnostech byla konzumace kakaa velmi vysoká. Indiáni kmene Kuna mohli vypít více než pět šálků denně nápoje bohaté na kakaový prášek. Obsah flavanolů v moči byl odpovídajícím způsobem vysoký a úmrtnost na srdeční choroby, rakovinu a cukrovku byla velmi nízká.

Jak se indiáni stěhovali do měst a měnili své stravovací návyky, ukazatele vysokého krevního tlaku rostly . Jistě, jedná se o observační studie, které neposkytují podrobné parametry, ale ukazují silnou korelaci mezi vysokou konzumací kakaa a zlepšením zdraví kardiovaskulárního systému.

Vědci to prozkoumali. Kolik tmavé čokolády je třeba sníst, aby se snížil krevní tlak?

Kolik hořké čokolády stačí ke snížení krevního tlaku?

Nemusíte sníst pět šálků kakaa, abyste pocítili rozdíl. Jiné studie ukazují, že pouhých 6 g hořké čokolády denně (1–2 malé kostky) může snížit riziko srdečních onemocnění způsobených vysokým krevním tlakem .

Je třeba si uvědomit, že hořká čokoláda, i když je prospěšná pro srdce, zlepšuje funkci mozku a paměť, obsahuje také velké množství kalorií. Při nadměrné konzumaci může přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti.

Přejít nahoru