Zapomenutý dezert v novém provedení. Pod křupavou skořápkou se skrývá sametový krém a lahodné ovoce.

Kogel-mogel je opravdová klasika mezi dezerty. Je nejen neuvěřitelně rychlý, ale také chutný a připravuje se z ingrediencí, které má každý po ruce. Přidání čerstvého ovoce může výrazně zlepšit jeho chuť a dodat mu lehkost a ovocnou svěžest.

Klasický kogel-mogel je jednoduchý a chutný dezert, ale stačí přidat trochu ovoce a zapéct v troubě, aby se proměnil v něco ještě lepšího. Mírně teplý, ovocný a vzdušný – nová verze dobře známé chuti.

Na co si dát pozor?

Zapomenutý dezert v novém provedení. Pod křupavou skořápkou se skrývá sametový krém a lahodné ovoce.

Vaječný žloutek a cukr – dvě ingredience, které tvoří základ dezertu. Vaječné žloutky se šlehají s cukrem do nadýchané a lehké konzistence – někdy je k dosažení ideální konzistence potřeba hodně času. V klasické verzi dezertu žloutky nejsou tepelně upravovány, což může vyvolávat obavy z rizika salmonelózy. Abyste minimalizovali pravděpodobnost onemocnění, jednoduše se ujistěte, že žloutky jsou čerstvé a pocházejí od prověřeného dodavatele. Nejbezpečnější je použít pasterizovaná vejce, která lze konzumovat syrová.

Pamatujte, že vaječné bílky, které se v kugelhopfu nepoužívají, byste neměli vyhazovat. Jsou velmi zdravé a můžete je použít v jiných receptech.

Jaké ovoce vybrat?

Pro kogel mogel se nejlépe hodí kyselé ovoce, protože vyvažuje výrazně sladkou chuť kogel mogelu. Jahody , borůvky nebo rybíz jsou dobrá volba. Čerstvé ovoce dodává dezertu lehkost a svěžest a také se vizuálně skvěle hodí. Přidání ovoce učiní dezert výživnějším a chutnějším.

Recept na pečený kogel-mogel s jahodami

Ingredience na 2 porce:

  • 2 žloutky,
  • 20 g cukru,
  • 100 g jahod,
  • půl čajové lžičky amaretta.
  • Zapomenutý dezert v novém provedení. Pod křupavou skořápkou se skrývá sametový krém a lahodné ovoce.

Způsob přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vejce důkladně umyjte pod tekoucí vodou a poté je opařte vroucí vodou, abyste minimalizovali riziko nákazy salmonelózou.
  2. Vejce opatrně rozbijte do misky a oddělte žloutky od bílků. Cukr rozemlejte v mlýnku na jemnější konzistenci a přidejte k žloutkům. V misce šlehejte žloutky a cukr několik minut, dokud směs nebude lehká a nadýchaná.
  3. Do směsi přidejte půl lžičky amaretta a promíchejte.
  4. Připravte jahody. Omyjte je důkladně a poté smíchejte v misce 1 litr vody s 2–3 lžícemi jablečného nebo octového octa.
  5. Jahody namočte na 5 minut, poté je důkladně opláchněte studenou vodou. Tím se zničí všechny mikroorganismy. Jahody poté důkladně osušte, nakrájejte na kostičky a smíchejte se směsí kogel-mogel.
  6. Připravte si formičky a nalijte do nich směs. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut.
Přejít nahoru