Udělejte to předtím, než je rozdělíte do sklenic. Jinak budou nakládané okurky měkké a neforemné.

Nakládané okurky jsou ztělesněním domácí konzervace – křupavé, voňavé a mírně pikantní. Skvěle se hodí jako doplněk k sendvičům, salátům a večeřím. Se správným poměrem koření a marinády můžete dosáhnout chuti, která se vyrovná – nebo dokonce předčí – ty nejlepší nakládané okurky z obchodu.

Domácí nakládané okurky jsou víc než jen konzervy – jsou chutí dětství, tradicí a zárukou kvality. Ačkoli v obchodech není nedostatek hotových sklenic, ty domácí mají jedinečnou chuť. Ideálně křupavé, mírně kyselé, s výraznou vůní koření – takové okurky ozdobí každé jídlo.

Tajemství spočívá v marinádě a poměrech.

Nejdůležitější u nakládaných okurek je vyvážená marináda: správné množství octa, cukru, soli a koření. Klíčové jsou také přísady – hořčice, bobkový list , voňavý pepř, česnek a často také kopr a křen. Dodávají okurkám charakteristickou, výraznou chuť. Vyberte také malé a pevné okurky, nejlépe čerstvě utržené.

Udělejte to předtím, než je rozdělíte do sklenic. Jinak budou nakládané okurky měkké a neforemné.

Jak udělat nakládané okurky křupavé?

Křupavost okurek je téma, které nedá spát každému domácímu kuchaři. Především je třeba okurky namočit do studené vody alespoň na 2–3 hodiny před nakládáním nebo marinováním – tím se zpevní. Také je třeba se vyhnout přezrálým nebo měkkým okurkám a do každé sklenice přidat kousek kořene křenu a snítku kopru, které pomohou zachovat strukturu okurek. Pasterizace by měla být krátká – 5–7 minut – aby se zelenina nerozměkla.

Okurky na všechno – nejen na sendviče

Ačkoli je nejčastěji používáme jako doplněk k sendvičům nebo večeři, nakládané okurky mají mnohem širší použití. Jsou vynikající v salátech (například zeleninových), jako přísada do kanapek a dokonce jako předkrm k grilovaným pokrmům nebo pečenému masu. Díky své charakteristické chuti mohou také nahradit jiné nakládané zeleniny v receptech.

Recept na domácí nakládané okurky (na 4 sklenice po 500 ml)

Tento recept je osvědčená klasická varianta nakládaných okurek – kyselá, aromatická a dokonale křupavá. Díky správně zvoleným kořením a krátké pasterizaci zůstávají okurky čerstvé a chutné po mnoho měsíců.

Udělejte to předtím, než je rozdělíte do sklenic. Jinak budou nakládané okurky měkké a neforemné.

Ingredience:

  • 1,5 kg malých, pevných polních okurek
  • 4 stroužky česneku
  • 4 bobkové listy
  • 8 zrn voňavého pepře
  • 2 čajové lžičky hořčice
  • 4 větvičky kopru (nejlépe s naťí)
  • 4 kousky kořene křenu (každý asi 4 cm)

Nalijte:

  • 1 litr vody
  • 1 sklenici 10% octa
  • 1,5 lžíce kamenné soli (nejodované)
  • 2 lžíce cukru

Způsob přípravy:

  • Okurky důkladně umyjte a namočte do studené vody na 2–3 hodiny.
  • Sterilizujte sklenice a víčka.
  • Do každé sklenice vložte kopr, česnek, 0,5 čajové lžičky hořčice, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list a kousek křenu.
  • Okurky pevně naskládejte do sklenic svisle.
  • Vařte ingredience na nálev, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
  • Okurky zalijte horkým nálevem a nahoře nechte asi 1 cm volného místa.
  • Sklenice uzavřete víčky a na 5 minut je otočte.
  • Pasterizujte sklenice po dobu 5–7 minut v horké vodě (bez varu).
  • Nechte vychladnout a skladujte na chladném tmavém místě. Okurky jsou hotové za 3–4 týdny.
Přejít nahoru