Tyto ovesné vločky jsou nejhorší volbou k snídani. Mnozí z nás si myslí, že jsou zdravé.

Říkáte si: „Sním si k snídani ovesné vločky, co se může stát?“ No, spousta věcí. Pokud si vyberete nesprávný druh, může to mít vliv na vaše zdraví. Jak? Podívejte se.

Které ovesné vločky jsou nejhorší?

Regály obchodů se prohýbají pod různými druhy ovesných vloček: běžné, horské, rychlé, expresní, s přísadami. Pro mnoho lidí „ovesné vločky jsou ovesné vločky a hotovo“. A to je chyba. Rozdíly mezi těmito produkty mohou být podstatné – nejen v chuti a době přípravy, ale především v tom, jak ovlivňují vaše zdraví. Nejhorší ovesné vločky jsou ty, které zdánlivě usnadňují život. Jsou údajně zdravé, protože jsou to „ovesné vločky“, ale ve skutečnosti nemají nic společného s plnohodnotnou stravou. Stojí za to se na ně podívat pozorněji, než se znovu sáhnete po rychlém snídani z pytlíku.

Tyto ovesné vločky jsou nejhorší volbou k snídani. Mnozí z nás si myslí, že jsou zdravé.

Jaká ovesná kaše je nejhorší?

Na první pohled vypadají jako všechny ostatní. Mají známý název, často balení se slovem „fit“ a navíc jsou hotové za minutu. A právě tato rychlost je jejich největší nevýhodou . Nejhorší ovesné vločky jsou vločky pro rychlou přípravu, které se vyrábějí z vysoce zpracovaných zrn. Zpracování parou a mechanické drcení zkracují dobu přípravy, ale také je zbavují toho nejlepšího, co oves obsahuje, tj. vlákniny, vitamínů a minerálů. Jaký to má efekt? Po takovém jídle nebudete sytí.

Výsledkem je, že zdánlivě zdravé jídlo se stává něčím, co působí jako injekce glukózy – prudký vzestup cukru v krvi a o chvíli později propad a hlad. Toto je snídaně, která spíše narušuje chuť k jídlu, než ji uspokojuje. Navíc má velmi vysoký glykemický index, který přesahuje 80. Pro lidi s cukrovkou, inzulinovou rezistencí nebo bojující s nadváhou je to kulinářská past. Nejhorší ovesná kaše vás s největší pravděpodobností donutí velmi rychle se vrhnout na další porci jídla. Zdá se, že jste snědli něco zdravého, ale ve skutečnosti to byla docela silná sebedestrukce.

Tyto ovesné vločky jsou nejhorší volbou k snídani. Mnozí z nás si myslí, že jsou zdravé.

Čím nahradit nejhorší ovesné vločky? Vybírejte s rozmyslem

Naštěstí existují lepší varianty – stále stejný oves, ale ve verzi, která je skutečně prospěšná pro zdraví:

  • Běžné ovesné vločky – vyžadují vaření, ale mají nízký glykemický index a hodně vlákniny.
  • Horské vločky – připravují se rychleji, ale jsou stejně velmi cenné.
  • Ovesné vločky hrubě mleté nebo celozrnné – jejich příprava trvá déle, ale obsahují mnoho živin.

Stojí za to přidat zdroj bílkovin (mléko, jogurt), trochu tuků (arašídové máslo, lněné semínko) a ovoce. Pak to bude ideální jídlo na začátek dne. Vyhněte se sladkým přísadám, jako jsou sirupy nebo hotové ochucené jogurty, které z ovesných vloček udělají dezert.

Přejít nahoru