Dodává tělu energii a doplňuje nedostatek vitamínů. Přidaný do vývaru vytváří kolagenový vývar, který zlepšuje zdraví kostí, vzhled pokožky a posiluje imunitu. Hovězí mozek je především zdrojem zdravých tuků. Byl velmi oblíbený v dobách republiky, dnes je však poněkud zapomenutý.
- Hovězí kostní dřeň má v kuchyni obrovský potenciál, o kterém zatím neví všichni. Nejenže skvěle zlepšuje chuť pokrmů, ale obsahuje také cenné živiny. Omáčky a vývary na bázi kostní dřeně jsou nenahraditelné a mohou mít příznivý vliv na naše zdraví. Podívejte se sami, proč se hovězí kostní dřeň nazývá „božím máslem“.
Hovězí kostní dřeň, nebo „boží máslo“
Hovězí mozek (také známý jako hovězí mozkové kosti) byl prvním dostupným zdrojem živočišného tuku, který lidé konzumovali v prehistorických dobách. Jedná se o fragmenty hovězích kostí (většinou dlouhých, jako jsou stehenní kosti nebo lopatky), které obsahují kostní dřeň. Je to krémová, mastná substance plná živin.
Dodnes je skutečným zdrojem energie a vitamínů, proto se mu říká „máslo bohů“. Kostní dřeň je zodpovědná za tvorbu červených krvinek, proto je bohatá na snadno stravitelné železo . Obsahuje také mnoho prospěšných omega-3 mastných kyselin . Neobsahuje nedostatek aminokyselin, kolagenu, vitamínů a minerálů . Zajišťuje tělu vitamíny A, D a skupiny B, stejně jako fosfor, vápník, železo a hořčík.
Hovězí mozkové kosti lze zapékat. Mozek se vyjme lžící a natře na chléb nebo se jednoduše sní.
Proč je dobré konzumovat hovězí mozek?
Hovězí mozková kost je vzhledem ke své nutriční hodnotě levná a relativně snadno dostupná. V obchodě můžete hovězí kosti koupit nejčastěji v velkých kusech, rozřezaných podélně nebo nakrájených na menší kousky příčně. Vyberte kosti, v jejichž příčném řezu je vidět hodně kostní dřeně.
Je to přírodní zdroj zdravých tuků, kolagenu, vitamínů a minerálů. Přidané do vývaru vám mohou pomoci rychle obnovit síly během infekce . Vytváří takzvaný kolagenový vývar , který vás nejen zahřeje zevnitř a posílí váš imunitní systém , ale také podpoří činnost střev a zlepší pružnost pokožky .
Díky vysokému obsahu tuků a vitamínů skupiny B kostní dřeň zajišťuje správné fungování nervového systému, zlepšuje vstřebávání vitamínů a může mít pozitivní vliv na stav pokožky a kloubů. Vápník a fosfor mají příznivý vliv na zdraví kostí.
Hovězí kostní dřeň je také cennou složkou nízkosacharidové nebo ketogenní stravy. Konzumovaná v mírném množství podporuje regeneraci organismu. Je však třeba mít na paměti, že není vhodná pro osoby držící dietu, protože je velmi kalorická (100 g obsahuje asi 488 kcal). Pokud ho jíte příliš mnoho, může zvýšit hladinu cholesterolu. Nedoporučuje se lidem s dnou, onemocněním jater a slinivky břišní.
Co uvařit z hovězího mozku?
Hovězí mozková kost má zvláštní chuť – mastnou, dokonce lehce ořechovou. Jídla, do kterých se přidává, jsou hned sytější. Nevíte, co s hovězími mozkovými kostmi? Je to delikatesa, která má v kuchyni široké využití.
Nejjednodušší způsob je upéct je. Rozřezané kostičky stačí vložit do žáruvzdorné formy, posypat solí a péct asi 20 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Takto připravenou pochoutku se jí s čerstvým chlebem (namazáním jako pomazánka), často jako příloha k salátům. Po přendání do sklenice a ztuhnutí se stává sametovým máslem na chléb (v dietě může nahradit například paštát).
Hovězí kostní dřeň také skvěle obohacuje vývary a polévky. Stačí přidat kosti do vroucího vývaru, abyste získali více aroma a vlastností. Ze stejného důvodu ji lze také přidávat do omáček nebo pečeně . Hodí se dobře do náplní, rýžového ragú nebo pečených zeleniny – dodá jim chuť a krémovou konzistenci.
Ačkoli hovězí mozek byl oblíbenou surovinou v jídelníčku České republiky, dnes je poněkud zapomenutý. Občas je dobré ho konzumovat, aby tělo mělo dostatek tuků a často chybějících vitamínů D a A.