„Boží máslo“, známé z České republiky, se vrací do jídelníčku. Je plné kolagenu, zlepšuje stav kostí a vzhled pokožky.

Dodává tělu energii a doplňuje nedostatek vitamínů. Přidaný do vývaru vytváří kolagenový vývar, který zlepšuje zdraví kostí, vzhled pokožky a posiluje imunitu. Hovězí mozek je především zdrojem zdravých tuků. Byl velmi oblíbený v dobách republiky, dnes je však poněkud zapomenutý.

  • Hovězí kostní dřeň má v kuchyni obrovský potenciál, o kterém zatím neví všichni. Nejenže skvěle zlepšuje chuť pokrmů, ale obsahuje také cenné živiny. Omáčky a vývary na bázi kostní dřeně jsou nenahraditelné a mohou mít příznivý vliv na naše zdraví. Podívejte se sami, proč se hovězí kostní dřeň nazývá „božím máslem“.
  • „Boží máslo“, známé z České republiky, se vrací do jídelníčku. Je plné kolagenu, zlepšuje stav kostí a vzhled pokožky.

Hovězí kostní dřeň, nebo „boží máslo“

Hovězí mozek (také známý jako hovězí mozkové kosti) byl prvním dostupným zdrojem živočišného tuku, který lidé konzumovali v prehistorických dobách. Jedná se o fragmenty hovězích kostí (většinou dlouhých, jako jsou stehenní kosti nebo lopatky), které obsahují kostní dřeň. Je to krémová, mastná substance plná živin.

Dodnes je skutečným zdrojem energie a vitamínů, proto se mu říká „máslo bohů“. Kostní dřeň je zodpovědná za tvorbu červených krvinek, proto je bohatá na snadno stravitelné železo . Obsahuje také mnoho prospěšných omega-3 mastných kyselin . Neobsahuje nedostatek aminokyselin, kolagenu, vitamínů a minerálů . Zajišťuje tělu vitamíny A, D a skupiny B, stejně jako fosfor, vápník, železo a hořčík.

Hovězí mozkové kosti lze zapékat. Mozek se vyjme lžící a natře na chléb nebo se jednoduše sní.

Proč je dobré konzumovat hovězí mozek?

Hovězí mozková kost je vzhledem ke své nutriční hodnotě levná a relativně snadno dostupná. V obchodě můžete hovězí kosti koupit nejčastěji v velkých kusech, rozřezaných podélně nebo nakrájených na menší kousky příčně. Vyberte kosti, v jejichž příčném řezu je vidět hodně kostní dřeně.

Je to přírodní zdroj zdravých tuků, kolagenu, vitamínů a minerálů. Přidané do vývaru vám mohou pomoci rychle obnovit síly během infekce . Vytváří takzvaný kolagenový vývar , který vás nejen zahřeje zevnitř a posílí váš imunitní systém , ale také podpoří činnost střev a zlepší pružnost pokožky .

Díky vysokému obsahu tuků a vitamínů skupiny B kostní dřeň zajišťuje správné fungování nervového systému, zlepšuje vstřebávání vitamínů a může mít pozitivní vliv na stav pokožky a kloubů. Vápník a fosfor mají příznivý vliv na zdraví kostí.

Hovězí kostní dřeň je také cennou složkou nízkosacharidové nebo ketogenní stravy. Konzumovaná v mírném množství podporuje regeneraci organismu. Je však třeba mít na paměti, že není vhodná pro osoby držící dietu, protože je velmi kalorická (100 g obsahuje asi 488 kcal). Pokud ho jíte příliš mnoho, může zvýšit hladinu cholesterolu. Nedoporučuje se lidem s dnou, onemocněním jater a slinivky břišní.

„Boží máslo“, známé z České republiky, se vrací do jídelníčku. Je plné kolagenu, zlepšuje stav kostí a vzhled pokožky.

Co uvařit z hovězího mozku?

Hovězí mozková kost má zvláštní chuť – mastnou, dokonce lehce ořechovou. Jídla, do kterých se přidává, jsou hned sytější. Nevíte, co s hovězími mozkovými kostmi? Je to delikatesa, která má v kuchyni široké využití.

Nejjednodušší způsob je upéct je. Rozřezané kostičky stačí vložit do žáruvzdorné formy, posypat solí a péct asi 20 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Takto připravenou pochoutku se jí s čerstvým chlebem (namazáním jako pomazánka), často jako příloha k salátům. Po přendání do sklenice a ztuhnutí se stává sametovým máslem na chléb (v dietě může nahradit například paštát).

Hovězí kostní dřeň také skvěle obohacuje vývary a polévky. Stačí přidat kosti do vroucího vývaru, abyste získali více aroma a vlastností. Ze stejného důvodu ji lze také přidávat do omáček nebo pečeně . Hodí se dobře do náplní, rýžového ragú nebo pečených zeleniny – dodá jim chuť a krémovou konzistenci.

Ačkoli hovězí mozek byl oblíbenou surovinou v jídelníčku České republiky, dnes je poněkud zapomenutý. Občas je dobré ho konzumovat, aby tělo mělo dostatek tuků a často chybějících vitamínů D a A.

Přejít nahoru