- Je to ovoce plné chuti, ale také jedna z plodin nejvíce náchylných k škůdcům a chorobám. Než si je vychutnáme, musíme je dobře umýt. Jak to nejlépe udělat?
Jsme uprostřed jahodové sezóny. Ať už je jíme po hrstech nebo přidáváme do salátu, jahody jsou plody plné chuti, ale také jedna z plodin nejvíce náchylných k škůdcům a chorobám. Ze své podstaty často obsahuje zbytky pesticidů (pokud nejsou organické), půdu a drobné hmyz, které se mohou hromadit na plodech během pěstování a sklizně.
Jahody jsou ve skutečnosti poměrně porézní a absorbují pesticidy a chemikálie používané k ochraně před škůdci. Toho je natolik, že Pracovní skupina pro ochranu životního prostředí (EWG) ji zařadila do svého každoročního seznamu „Špinavá dvanáctka“ – výběru ovoce a zeleniny s nejvyšším obsahem pesticidů na základě vzorků odebraných Ministerstvem zemědělství USA ( USDA ) a Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv ( FDA ).
Bez ochrany, kterou mají jiné ovoce, jako jsou banány nebo citrusové plody, vyžaduje konzumace jahod očištění, což je zásadní proces před konzumací, který zaručuje, že nejíme špínu nebo zbytečné zbytky chemikálií, a který někdy může vyžadovat něco víc než jen rychlé opláchnutí. Jak to nejlépe udělat?
Tipy před čištěním jahod
Než jahody umyjeme, měli bychom mít na paměti několik věcí, protože důkladné mytí nemá smysl, pokud ho neděláme správně. Nejprve si důkladně umyjte ruce, než se jahod dotknete – a to platí pro jakékoli jiné jídlo –, abyste zabránili přenosu bakterií.
Za druhé, je důležité vyhodit všechny plesnivé nebo pomačkané kousky: Jahody plesniví rychleji, pokud jsou poškozené, a plíseň se může rychle rozšířit na sousední jahody . Pokud je tomu tak, musíte je vyhodit. Tmavě červené, měkké skvrny na jahodách také naznačují, že se brzy zkazí.
Po splnění těchto dvou bodů je důležité je nemýt, pokud je nebudete ihned konzumovat. Pokud je tedy chcete uchovat na později, je lepší je nechat v lednici neumyté, protože tak vydrží déle – voda urychluje jejich rozklad, takže pokud je uchováte v suchu, vydrží déle. Udělejte to až těsně před konzumací, protože jsou velmi rychle se kazící a náchylné k plesnivění, zejména pokud jsou mokré.
Odložením mytí tedy zabráníte hromadění vlhkosti a snížíte riziko rychlejšího zkažení potravin, pokud se na nich objeví plesn. Kromě toho byste měli mýt pouze potraviny, které se chystáte sníst, protože vlhkost způsobuje jejich zkažení.
Před skladováním také neodstraňujeme stopky; necháváme je celé a s co nejdelší stopkou, kterou odstraníme až před konzumací, aby se déle skladovaly.
Jak nejlépe umýt jahody?
Účinným způsobem čištění je klasické opláchnutí vodou v cedníku, přičemž každou bobuli opatrně otřete.
Jakmile si osvojíme tyto tipy, můžeme začít jahody mýt. V této fázi, pokud máme za co být vděční, je to poznání, že čištění jahod není tak složité a že v kuchyni máme vše potřebné, od tekoucí vody po ocet. Opláchnutí vodou je účinný způsob jejich čištění. Opláchněte je v cedníku a vždy pečlivě otřete každou jahodu rukou, abyste odstranili veškerou ulpělou špínu a odkryli všechny povrchy pro čištění.
Ačkoli FDA nedoporučuje přidávat do životního cyklu jahod jiné chemické látky, protože porézní plody mohou tyto látky absorbovat, doporučuje namočit jahody na pár minut do vody s octem nebo solí, pokud vypadají obzvláště špinavé, což nám umožňuje udělat krok vpřed v oblasti čisticích prostředků pro jemné ovoce.
V této studii odborníci dospěli k závěru, že nejlepším způsobem, jak jahody důkladně omýt a odstranit zbytky pesticidů, je použití 3% roztoku vody a octa, který odstraní asi 49% zbytků pesticidů. Tato metoda nejenže umožňuje správné omytí, ale také pomáhá jahody uchovat čerstvé po dobu sedmi dnů s minimálním znehodnocením.
Jiná studie také doporučuje namočit jahody do směsi vody a destilovaného bílého octa a důkladně je opláchnout čistou vodou. Podle odborníků je ocet bezpečný pro konzumaci, snadno se používá a má přirozené antibakteriální vlastnosti.
Další účinné možnosti zahrnují 3% roztok soli a stejné množství zeleného čaje, i když ten je nejméně účinný. Každá z těchto tří možností je však mnohem účinnější než pouhé omytí vodou, které zajišťuje snížení o něco více než 24 %. Jedlá soda je další dobrou volbou pro čištění jahod, vždy zředěná ve velké nádobě s vodou. S pH od 8 do 9 je mírně zásaditá, což pomáhá neutralizovat jakékoli kyselé zbytky pesticidů, které mohou být na jahodách přítomny.
Ať už použijeme jakoukoli metodu, po očištění je vhodné jahody dobře opláchnout a opatrně osušit kuchyňskou utěrkou nebo čistou látkou, aby se ještě více snížil počet bakterií, které mohou být na povrchu – již jsme viděli, že čím jsou mokřejší, tím rychleji se kazí.
Jak skladovat jahody, aby vydržely déle
Existuje několik faktorů, které určují, jak dobře můžeme jahody skladovat. Za prvé, jahody mají rády silný chlad, kolem 0 °C, a vlhkost (což je velký problém, se kterým se při jejich skladování setkáváme), a nejsou citlivé na ethylenový plyn.
Pokud jde o balení, jednou z nejlepších možností je skladovat je v hermeticky uzavřené nádobě bez papírových utěrek. Je vhodné je skladovat celé a suché, rozložené v jedné vrstvě, nehromadit je, s uzavřeným víkem a v chladničce.