I když se stále více orientujeme na recepty světové kuchyně, někdy je dobré přijít domů a dát si chutnou polskou večeři, jako od babičky. Prvním chodem by samozřejmě měla být polévka. Jednou z nejzdravějších, o které si podrobněji povíme v článku níže, je polévka z nakládaných okurek. Podívejte se, jak okurková polévka působí na organismus a jak ji připravit, aby byla co nejchutnější.
Pokud dbáte na to, aby se vaše rodina stravovala zdravě a pestře, nezapomeňte do svého denního jídelníčku zařadit polévky . Většina z nich má velký vliv na organismus. Díky nim můžete do jídelníčku zařadit větší porci zeleniny, a tím i cennou vlákninu. Skvěle zasytí, zahřejí a hydratují. Jednou z nejzdravějších polévek je okurková polévka. Řekneme vám, jaká je její nutriční hodnota a jak uvařit dobrou okurkovou polévku.
Jak okurková polévka působí na organismus?
Nejdůležitější ingrediencí okurkové polévky jsou samozřejmě nakládané okurky . Lze je nazvat polským superproduktem, protože mají probiotický účinek . Při nakládání se podílejí mléčně kvasné bakterie, které podporují střevní mikroflóru a ovlivňují imunitu organismu. Nakládané okurky také obsahují velké množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém a má antioxidační účinky. Samozřejmě, že při kulinářském zpracování dochází ke ztrátě části cenných vlastností, ale okurkovou polévku stojí za to vařit i tak a nakládané okurky konzumovat také na sendvičích a jako přílohu k masu. Stojí za to dodat, že nakládané okurky mají také protizánětlivé účinky a pomáhají očistit organismus od toxinů.
Okurková polévka také obsahuje vitamíny skupiny B, které mají příznivý vliv na krevní, nervový a svalový systém a na metabolické procesy v organismu. Kromě toho jsou okurky nízkokalorické a mají nízký glykemický index, proto je polévka z nich připravená dobrou volbou pro hubnutí a pro lidi s cukrovkou a inzulinovou rezistencí. Je třeba mít na paměti, že na jeho kalorickou hodnotu budou mít vliv ingredience, které do něj přidáme. Polévka bez smetany, připravená pouze ze zeleniny, bude dietnější než s přídavkem masa nebo slaniny.
Okurky a zelenina přidávaná do polévky, jako je mrkev, petržel nebo celer, také obsahují vlákninu . Ovlivňují správné trávení, podporují činnost střev a pomáhají předcházet nadýmání a plynatosti. Kromě toho přítomnost vlákniny pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi a cholesterolu . Jídla bohatá na vlákninu nám pomáhají cítit se déle sytí, což je mimo jiné důležité v kontextu hubnutí. Pomáhá totiž zabránit snackování mezi jídly, které je častou příčinou neúspěchu diet na hubnutí.
Babičky obvykle připravovaly okurkovou polévku s žebírky nebo kostmi , díky čemuž byla chuťově sytější a bohatší na kolagen. Tato složka podporuje klouby a zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů.
Jak uvařit dobrý okurkový polévku?
Receptů na okurkovou polévku je mnoho, můžete ji uvařit ve vegetariánské variantě, na zeleninovém vývaru, nebo si vybrat klasický recept s kostmi a masem. Obě varianty budou chutné, ale budou se lišit obsahem živin a počtem kalorií v jedné porci. Vegetariánská varianta se doporučuje lidem, kteří nejedí maso, omezují kalorie nebo tuky ve své stravě. Na druhou stranu, masová varianta bude sytější, ale také kaloričtější.
Níže najdete recept na klasickou okurkovou polévku, jako od babičky:
- 800 g vepřového masa s kostmi, například z kýty,
- 6-7 nakládaných okurek,
- 1 velká mrkev,
- 1 petržel,
- ½ celeru,
- kousek póru,
- 4 brambory,
- 2 stroužky česneku,
- 2 bobkové listy,
- 4 zrnka nového pepře,
- svazek kopru,
- sůl a pepř,
- 2 lžíce oleje,
- voda,
- podle chuti: 2 lžíce 18% smetany na dochucení.
Pro přípravu polévky nejprve omyjte a vložte kosti do velkého hrnce, poté přidejte bobkový list a zrnka nového pepře, zalijte vodou tak, aby byly ingredience zcela pokryty. Vařte na mírném ohni asi 20-30 minut.
Mezitím očistěte zeleninu, nastrouhejte ji, brambory nakrájejte na kostky a pórek na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte nastrouhanou mrkev, petržel, celer a nakrájený pórek. Na samém konci přidejte prolisovaný česnek.
Když maso změkne, vyjměte ho z vývaru, očistěte a vraťte zpět do hrnce. Přidejte osmaženou zeleninu a nakrájené brambory. Vařte patnáct minut, dokud nezměknou, na konci přidejte nastrouhané nakládané okurky. Polévku dochuťte solí a pepřem. Přidejte nasekaný kopr. Můžete ho zjemnit temperovanou smetanou.