Co je strouhanka a k čemu slouží
Strouhanka je sušená drť z pšeničného chleba. Používá se k obalování masa, ryb, mořských plodů, zeleniny a různých polotovarů před smažením nebo pečením. Během přípravy se na produktu vytvoří křupavá krusta. Navíc strouhanka dodává pokrmu šťavnatost.
Strouhanku lze koupit hotovou nebo si ji připravit sami. Jako surovina se používá bílý chléb – pouze střída nebo krajíce s kůrkou. V prvním případě je strouhanka jemnější a vzdušnější.
Existuje ještě jedna varianta strouhanky – panko. Často se používá k obalování potravin při smažení ve fritovací pánvi, což jídlům dodává hustou křupavou kůrku. Je to nepostradatelná ingredience japonské kuchyně.
Jak připravit běžnou strouhanku
K přípravě tohoto produktu se hodí jak čerstvý, tak i tvrdý chléb.
Co budete potřebovat
- Bílý chléb;
- nůž;
- krájecí prkénko;
- mixér;
- sůl a koření – volitelně.
Jak na to
Nakrájejte chléb na malé plátky o tloušťce asi 1 cm.
Rozložte chléb v jedné vrstvě na suchý plech nebo do pekáče. Není třeba nádobí mazat olejem.
Předehřejte troubu na 170 stupňů a dejte chlebové plátky péct na 5–7 minut.
Vyjměte chléb a nechte ho úplně vychladnout.
Vzniklé sušenky rozemlejte v mixéru na jemnou strouhanku.
Podle chuti můžete strouhanku smíchat se solí a kořením. V budoucnu však pamatujte na přísady, abyste to s kořením v jídlech nepřehnali.
Jak připravit strouhanku panko
Na rozdíl od běžného strouhání se panko vyrábí výhradně z měkké části chleba. Strouhanky jsou větší, vzdušnější a křupavější a při vaření absorbují méně oleje.
Co budete potřebovat
- Bílý chléb;
- nůž;
- krájecí prkénko;
- polyetylenové sáčky;
- mixér;
- pergamen.
Jak na to
Nakrájejte chléb na tenké plátky. Z každého kousku odstraňte kůrku.
Vložte střídku do polyetylenových sáčků – běžných nebo se zipem. Stlačte sáček, aby z něj unikl přebytečný vzduch. Uzavřete zip nebo sáčkem zavázat. Vložte chléb do mrazáku na 3–4 hodiny.
Zmrazenou střídku nakrájejte na malé kostky.
Chléb rozmixujte v mixéru po malých dávkách po dobu 10–15 sekund na hrubou strouhanku. Rozložte produkt v tenké vrstvě na plech vyložený pergamenem.
Předehřejte troubu na 150 stupňů. Vložte strouhanku do trouby a sušte ji asi 4–5 minut. Mějte na paměti, že strouhanka musí zůstat bílá. Proto se řiďte svým troubou a dobu pečení mírně zkraťte nebo prodlužte.
Nechte strouhanku zcela vychladnout při pokojové teplotě. Případně rozdrobejte příliš velké kousky rukou.
Jak skladovat strouhanku
Hotovou strouhanku přesypte do čistých skleněných nádob nebo plastových nádob s těsně uzavíratelným víkem. Strouhanku skladujte na suchém místě při pokojové teplotě. V takových podmínkách zůstane čerstvá až šest měsíců.