Teutonské karbanátky jsou vynikající nabídkou pro milovníky klasické domácí kuchyně s malým překvapením. Jsou skvělou alternativou k tradičním karbanátkům z mletého masa nebo zeleniny. Jsou to jemné rybí karbanátky, které se před podáváním namočí do lahodné marinády. Zjistěte, jak se připravují.
Co jsou teutonské karbanátky?
Teutonské karbanátky jsou jedním z těch pokrmů, které v sobě spojují vynikající chuť a kulinářskou vynalézavost. Ačkoli jejich název může připomínat středověk a teutonský řád, ve skutečnosti se jedná o klasiku domácí kuchyně. Teutonské kotlety jsou jednoduše jemné rybí kotlety, obalené a osmažené, poté naložené v aromatické marinádě plné koření. Díky tomu získávají jedinečnou chuť – jsou mírně kyselou a výraznou. Lze je podávat jak teplé, tak studené.
Teutonské karbanátky – recept
Ingredience
- 1 kg filé bez kostí (složený z tresky nebo tresky obecné)
- 100 g strouhanky
- 1 vejce
- zelená cibule
- 1/2 lžičky majoránky
- 1/2 čajové lžičky soli,
- 1/2 čajové lžičky černého pepře.
Nalijte:
- 500 ml vody,
- 150 ml bílého octa,
- malou cibulku,
- 3 lžíce cukru,
- 3 lžíce vody,
- 2 stroužky česneku,
- 2 zrnka nového pepře,
- 2 zrnka černého pepře,
- 2 stroužky,
- bobkový list,
- 1/2 čajové lžičky soli,
- 1/2 čajové lžičky černého pepře.
Dále:
- strouhanka na obalování,
- olej na smažení.
Postup:
Připravte karbanátky. Pokud používáte mraženou rybu, dobře ji rozmrazte, sceďte vodu a osušte papírovými utěrkami. Filé rozemlejte v mlýnku na maso nebo velmi jemně nasekejte v kuchyňském robotu.
Do rybí hmoty přidejte vejce, strouhanku, jemně nakrájenou cibuli a všechny koření. Míchejte ručně nebo v kuchyňském robotu, dokud hmota nezíská konzistenci podobnou masové směsi na karbanátky.
Vytvarujte malé karbanátky a obalte je strouhankou. Osmažte je na rozpáleném oleji dozlatova ze všech stran. Položte na papírové utěrky a poté opatrně přeneste do velké sklenice.
Připravte marinádu. V hrnci přiveďte k varu vodu se všemi kořeními. Přidejte rozkrojené stroužky česneku a nakrájenou cibuli. Nalijte ocet a přiveďte k varu.
Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Smažte vše za občasného míchání, aby vznikla karamelová hmota. Hotovou karamelovou směs opatrně nalijte do horkého octového marinádu. Přiveďte k varu a sundejte z ohně. Nechte vychladnout.
Vychladlý nálev přelijte do sklenice, uzavřete a vložte do lednice.
Teutonské kotlety jsou připravené k konzumaci po 1-2 dnech marinování.