Jsou lepší než bramboráky, jemné a křupavé. Neabsorbují tuk.

Bramborové placky jsou klasikou naší kuchyně a spory o to, které jsou lepší – sladké nebo slané, se staly kultovními. V létě však stojí za to připravit tento pokrm s jinou zeleninou. Placky z květáku jsou zdravější, méně tučné a mají zajímavou dochuť. Jak je připravit a s čím podávat?

Růžičková kapusta je nízkokalorická zelenina, kterou v kuchyni používáme různými způsoby. Připravujeme ji jako zeleninu, přidáváme do polévek a salátů nebo zapékáme s kořením. Pokud vás tyto kombinace omrzely, připravte si placky z růžičkové kapusty. Jsou jednoduché na přípravu, chutné a zdravé.

Jsou lepší než bramboráky, jemné a křupavé. Neabsorbují tuk.

Placky z květáku jako alternativa k bramborákům

Pokud máte rádi bramborové placky, ale vyhýbáte se jim kvůli dietě, pak jsou pro vás placky z květáku ideální alternativou . Obsahují dvakrát méně kalorií než bramborové placky, zejména pokud je pečete v troubě nebo na malém množství tuku. Bramborové placky mohou obsahovat 180 až 220 kcal na 100 g, zatímco pokrm z květáku obsahuje 90 až 120 kcal na 100 g.

Placky z květáku mají na rozdíl od bramborových nízký glykemický index , protože obsahují více vlákniny a méně sacharidů. To znamená, že jejich konzumace nezpůsobí prudký vzestup hladiny cukru v krvi. To je důležité pro diabetiky a osoby držící dietu . Palačinky z květáku zajistí dlouhodobý pocit sytosti a sníží riziko hladových záchvatů.

Dalším důležitým aspektem je obsah vitamínů v obou druzích zeleniny. V květáku jich najdeme více: obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín K, který v bramborách není. Ten posiluje cévy a kostní systém a zlepšuje srážlivost krve. Důležité je také to, že při tepelné úpravě se obsah vitamínu K nesnižuje , protože je odolný vůči vysokým teplotám.

Pokud chcete, aby vaše palačinky při smažení absorbovaly méně tuku, vyberte si květák . Obsahuje méně škrobu, který absorbuje tuk, a palačinky z ní budou také dobré, pokud je budete připravovat s menším množstvím oleje. Při smažení může jedna bramborová palačinka absorbovat až půl čajové lžičky oleje, zatímco palačinka z květáku absorbuje pouze polovinu čajové lžičky. Rozdíl mezi těmito pokrmy poznáte i na chuti, květák v nich zanechá svou charakteristickou příchuť. Z tohoto důvodu nejsou palačinky z květáku vhodné pro sladké použití, stejně jako bramborové palačinky.

Palačinky z květáku – recept

Recept na lívance z květáku má tu výhodu, že zeleninu není třeba strouhat, jako je tomu v případě brambor. Příprava jídla vám zabere asi půl hodiny.

Ingredience:

  • květák,
  • vejce,
  • 1/2 střední cibule,
  • lžíce bramborové mouky,
  • 3 lžíce pšeničné mouky,
  • stroužek česneku,
  • sůl,
  • podle chuti: oregano, paprika.
  • Jsou lepší než bramboráky, jemné a křupavé. Neabsorbují tuk.

Způsob přípravy:

Barevnou kapustu umyjte a nastrouhejte na struhadle nebo rozmixujte v mixéru, přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše promíchejte, přidejte vejce a oba druhy mouky. Vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí, hmota nebude zcela homogenní, ale tím se netrapte.

Těsto smažte ihned po přípravě, aby z něj nevytekla voda. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a lžící vytvarujte malé placky. Měly by být menší než tradiční bramboráky, protože se snadno rozpadají. Smažte je z obou stran dozlatova.

Do těsta na květák můžete přidat jakékoli koření a experimentovat s chutí jídla. Může to být oregano nebo bazalka v italské variantě, paprika nebo chilli v pikantní variantě, nebo dokonce nakrájená šunka v variantě s náplní.

S čím podávat lívance z květáku?

V případě barevných palačinek dilema, zda je jíst sladké nebo slané, mizí. Kvůli jejich specifické pachuti je zde možná pouze nesladká varianta. To však neznamená, že možností je méně. Barevné palačinky můžete podávat se smetanou nebo jogurtem , posypané zelenou cibulkou nebo nasekanou zelenou cibulkou. Česneková omáčka, tzatziki nebo jiné omáčky se také hodí.

Pokud chcete vydatnější jídlo, podávejte palačinky s gulášem, lečo, houbovou nebo rajčatovou omáčkou. Pro lehčí variantu zvolte salát z čerstvé zeleniny: okurky, rajčata, cibule a salát.

Přejít nahoru