Jogurtový mousse je velmi zdravý dezert, protože je chutný a můžeme ho připravit kdykoli z ingrediencí, které máme obvykle po ruce. Stačí je správně smíchat, jak je vysvětleno v tomto receptu, a výsledek vás překvapí.Bude se vám líbit:
Jogurtový mousse je dezert s lehkou texturou , který není příliš sladký a je ideální po vydatném jídle nebo když hledáte jednoduchý a nečekaný dezert, který se dá připravit v co nejkratším čase.
K jeho přípravě jsme zvolili řecký jogurt , protože obsahuje méně vody, což usnadňuje míchání ingrediencí a dodává mu sytější konzistenci. Pokud máte k dispozici pouze běžný jogurt, můžete ho scedit, aby se zbavil vody. Základem tohoto mousse bude také smetana s vysokým obsahem tuku a velmi studená, aby se ideálně šlehala. K tomu je třeba ji před šleháním několik hodin vychladit.
Abychom ozdobili mousse a dodali mu jinou chuť, aniž bychom ztratili chuť jogurtu, posypali jsme ho trochou citrusové kůry. V našem případě to byla mandarinka, ale skvěle se hodí i citronová, pomerančová nebo dokonce limetková kůra. Aby citrusová kůra byla suchá a dala se snadno posypat, můžete ji zbavit bílé části a ohřát v mikrovlnné troubě po dobu 2-3 minut, dokud nevyschne. Poté už stačí jen velmi jemně nasekat. Skvěle se skladuje v mrazáku.
Ingredience na jogurtový mousse
- 5 listů želatiny
- 200 ml šlehačky (35 % tuku)
- 80 g moučkového cukru
- 500 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce vody
- Kůra z pomeranče, citronu nebo mandarinky (podle chuti na ozdobu)
Jak připravit mousse z řeckého jogurtu
V misce se studenou vodou namočte 5 listů želatiny.
V jiné velké misce vyšlehejte 200 ml smetany s 80 g moučkového cukru.
Postupně přidávejte do misky se smetanou 500 g přírodního jogurtu a opatrně míchejte špachtlí.
Zahřejte 1 lžíci vody a rozpusťte v ní hydratovaný želatin. Přidejte želatin do jogurtového mousse a dobře promíchejte.
Rozdělte jogurtový mousse do 6 nádob a vložte do lednice, přikryjte potravinovou fólií, minimálně na 3 hodiny nebo přes noc, dokud mousse neztuhne.
Před podáváním mousse ozdobte podle chuti. V našem případě mandarinkovou kůrou, ale můžete použít i kůru z jiného citrusového ovoce podle chuti, jak je popsáno v úvodu.
Stručný popis jednoduché přípravy
- Hydratujeme želatinu
- Šleheme smetanu s cukrem do nadýchané hmoty.
- Přidáme a zapracujeme jogurt
- Smícháme želatinu se směsí
- Rozlijeme mousse do nádob a necháme ztuhnout v lednici.