Vše, co potřebujete vědět o nejranější bobulovité plodině.
Zimolez je vytrvalý keř s jedlými modrými nebo nejedlými červenými plody. Roste v severní polokouli: v Číně, Japonsku, Kanadě, USA a Rusku na Kamtšatce. Bobule dozrávají již na začátku června, o něco dříve než jahody. V článku se dozvíte, jak rozeznat jedlé zimolezy, k čemu jsou dobré a jak je nejlépe konzumovat.
Jaké druhy zimolezu existují
Zimolezem se nazývá asi dvě stě druhů keřů z čeledi zimolezovitých. Mezi nimi jsou jak jedlé, tak okrasné rostliny. Řekneme vám o těch, které jste mohli potkat v přírodě nebo například na trhu.
Jedlý zimolez
Ze všech druhů zimolezu má jedlé plody jen několik. Nejoblíbenější jsou zimolez modrý (Lonicera caerulea L.), zimolez altajský (Lonicera altaica), zimolez jedlý (Lonicera edulis) a zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica). Původně se jednalo o divoké druhy, ale dnes jsou z nich vyšlechtěny výnosné odrůdy zahradní zimolezu, které lze pěstovat na vlastní zahradě. Vyznačují se modrými podlouhlými bobulemi se šedivým nádechem.
Jak chutná zimolez
Ve srovnání s jinými bobulemi chutná zimolez jako borůvka a trochu jako černý rybíz. Má výraznou kyselost a šťavnatou konzistenci. Kromě bobulí mají jedlé odrůdy zimolezu také květy, které se obvykle vaří jako čaj. Pokud je zalijete vroucí vodou, jemná delikátní vůně sušených květů se rozvine v jasnou sladkou vůni s tóny vanilky a jasmínu. Pokud tedy bobule nekupujete, ale můžete je nasbírat z keře, věnujte pozornost také květům.
Jak je zimolez prospěšný a může uškodit
Zimolez, stejně jako mnoho jiných bobulí, je bohatý na vitamíny C a K, fosfor, sodík a železo. Je schopen zlepšit funkci imunitního systému, proto se používá v potravinových doplňcích pro posílení imunity. Díky obsahu hořčíku je zimolez užitečný při častém stresu, nespavosti a kardiovaskulárních onemocněních.
V tradiční čínské medicíně se květy zimolezu (známé svými antivirovými, antibakteriálními a cholesterol vyrovnávajícími vlastnostmi) používají k léčbě horečky, nachlazení a chřipky, pneumonie a bronchitidy.
Zimolez může vyvolat alergickou reakci u osob s individuální nesnášenlivostí bobulí. Proto, pokud ji ochutnáváte poprvé, je lepší mít pro jistotu po ruce antihistaminika. Kyselé bobule se také nedoporučují lidem se zvýšenou kyselostí žaludku.
Jak vybrat a skladovat bobule
Posuďte vzhled: bobule by měly být tmavě modré, mírně měkké a zároveň pružné, bez poškození. Raději nekupujte hned velký kelímek, protože bobule uprostřed nebo na dně mohou být méně čerstvé. Po zakoupení skladujte zimolez nejdéle dva dny v ledničce, ideálně je konzumujte hned. Je třeba je opatrně umýt – například v cedníku, opláchnout vodou a nemačkat rukama.
Jak jíst moruše a co z nich připravit
Samozřejmě je nejzdravější jíst bobule jen tak – bez tepelné úpravy si zachovají maximum vitamínů. Existují ale i zajímavější varianty, například koláč. Můžete také uvařit mošt nebo kompot.
Pokud chcete zimolez zmrazit na zimu, rozmačkejte ho s cukrem, aby se vyrovnala kyselost. Můžete také připravit marmeládu nebo džem. Rozmačkané bobule jsou chutné do kaše, k tvarohu, palačinkám a tvarohovým koláčkům.
Kuchaři po celém světě experimentují s touto bobulí – například v americkém státě Severní Karolína jeden barista vymyslel přidávat zimolez spolu s levandulí do svého originálního kávového nápoje s mlékem.
Jak připravit letní koláč se zimolezem
Jedna z variant chutného dezertu s užitečnou bobulí.
Ingredience na těsto
- 250 g pšeničné mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 100 g studeného másla
- 2 vejce
- 60 g cukru
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 300 g smetany s obsahem tuku 15 %
- 2 vejce
- 100 g cukru;
- 20 g kukuřičného škrobu;
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu;
- 300 g čerstvých ostružin.
Příprava
1. Na křehké těsto smíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte studené máslo nastrouhané na hrubém struhadle. Smíchejte s moukou, až vznikne drobenka.
2. V jiné nádobě smíchejte vejce, cukr, sůl a rozšlehejte metličkou. Přidejte tuto směs k mouce s máslem a vypracujte těsto.
3. Těsto rozválejte na pomoučeném stole a rozložte do formy o průměru 24 cm, vytvořte okraje. Těsto propíchněte vidličkou a vložte na 10 minut do mrazáku.
4. Na smetanovou náplň smíchejte cukr s škrobem, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Smíchejte se smetanou do hladka.
5. Vyjměte těsto z mrazáku a polovinu bobulí rozložte do formy, zalijte smetanovou náplní a přidejte další bobule.
6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 55 minut.
7. Nechte koláč vychladnout, poté můžete nakrájet.