Co je to zimolez, k čemu je dobrý a jak se konzumuje

Vše, co potřebujete vědět o nejranější bobulovité plodině.

Zimolez je vytrvalý keř s jedlými modrými nebo nejedlými červenými plody. Roste v severní polokouli: v Číně, Japonsku, Kanadě, USA a Rusku na Kamtšatce. Bobule dozrávají již na začátku června, o něco dříve než jahody. V článku se dozvíte, jak rozeznat jedlé zimolezy, k čemu jsou dobré a jak je nejlépe konzumovat.

Jaké druhy zimolezu existují

Zimolezem se nazývá asi dvě stě druhů keřů z čeledi zimolezovitých. Mezi nimi jsou jak jedlé, tak okrasné rostliny. Řekneme vám o těch, které jste mohli potkat v přírodě nebo například na trhu.

Co je to zimolez, k čemu je dobrý a jak se konzumuje

Jedlý zimolez

Ze všech druhů zimolezu má jedlé plody jen několik. Nejoblíbenější jsou zimolez modrý (Lonicera caerulea L.), zimolez altajský (Lonicera altaica), zimolez jedlý (Lonicera edulis) a zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica). Původně se jednalo o divoké druhy, ale dnes jsou z nich vyšlechtěny výnosné odrůdy zahradní zimolezu, které lze pěstovat na vlastní zahradě. Vyznačují se modrými podlouhlými bobulemi se šedivým nádechem.

Jak chutná zimolez

Ve srovnání s jinými bobulemi chutná zimolez jako borůvka a trochu jako černý rybíz. Má výraznou kyselost a šťavnatou konzistenci. Kromě bobulí mají jedlé odrůdy zimolezu také květy, které se obvykle vaří jako čaj. Pokud je zalijete vroucí vodou, jemná delikátní vůně sušených květů se rozvine v jasnou sladkou vůni s tóny vanilky a jasmínu. Pokud tedy bobule nekupujete, ale můžete je nasbírat z keře, věnujte pozornost také květům.

Jak je zimolez prospěšný a může uškodit

Zimolez, stejně jako mnoho jiných bobulí, je bohatý na vitamíny C a K, fosfor, sodík a železo. Je schopen zlepšit funkci imunitního systému, proto se používá v potravinových doplňcích pro posílení imunity. Díky obsahu hořčíku je zimolez užitečný při častém stresu, nespavosti a kardiovaskulárních onemocněních.

V tradiční čínské medicíně se květy zimolezu (známé svými antivirovými, antibakteriálními a cholesterol vyrovnávajícími vlastnostmi) používají k léčbě horečky, nachlazení a chřipky, pneumonie a bronchitidy.

Zimolez může vyvolat alergickou reakci u osob s individuální nesnášenlivostí bobulí. Proto, pokud ji ochutnáváte poprvé, je lepší mít pro jistotu po ruce antihistaminika. Kyselé bobule se také nedoporučují lidem se zvýšenou kyselostí žaludku.

Jak vybrat a skladovat bobule

Posuďte vzhled: bobule by měly být tmavě modré, mírně měkké a zároveň pružné, bez poškození. Raději nekupujte hned velký kelímek, protože bobule uprostřed nebo na dně mohou být méně čerstvé. Po zakoupení skladujte zimolez nejdéle dva dny v ledničce, ideálně je konzumujte hned. Je třeba je opatrně umýt – například v cedníku, opláchnout vodou a nemačkat rukama.

Jak jíst moruše a co z nich připravit

Samozřejmě je nejzdravější jíst bobule jen tak – bez tepelné úpravy si zachovají maximum vitamínů. Existují ale i zajímavější varianty, například koláč. Můžete také uvařit mošt nebo kompot.

Pokud chcete zimolez zmrazit na zimu, rozmačkejte ho s cukrem, aby se vyrovnala kyselost. Můžete také připravit marmeládu nebo džem. Rozmačkané bobule jsou chutné do kaše, k tvarohu, palačinkám a tvarohovým koláčkům.

Kuchaři po celém světě experimentují s touto bobulí – například v americkém státě Severní Karolína jeden barista vymyslel přidávat zimolez spolu s levandulí do svého originálního kávového nápoje s mlékem.

Jak připravit letní koláč se zimolezem

Jedna z variant chutného dezertu s užitečnou bobulí.

Co je to zimolez, k čemu je dobrý a jak se konzumuje

Ingredience na těsto

  • 250 g pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 100 g studeného másla
  • 2 vejce
  • 60 g cukru
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 300 g smetany s obsahem tuku 15 %
  • 2 vejce
  • 100 g cukru;
  • 20 g kukuřičného škrobu;
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu;
  • 300 g čerstvých ostružin.

Příprava

1. Na křehké těsto smíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte studené máslo nastrouhané na hrubém struhadle. Smíchejte s moukou, až vznikne drobenka.

2. V jiné nádobě smíchejte vejce, cukr, sůl a rozšlehejte metličkou. Přidejte tuto směs k mouce s máslem a vypracujte těsto.

3. Těsto rozválejte na pomoučeném stole a rozložte do formy o průměru 24 cm, vytvořte okraje. Těsto propíchněte vidličkou a vložte na 10 minut do mrazáku.

4. Na smetanovou náplň smíchejte cukr s škrobem, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Smíchejte se smetanou do hladka.

5. Vyjměte těsto z mrazáku a polovinu bobulí rozložte do formy, zalijte smetanovou náplní a přidejte další bobule.

6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 55 minut.

7. Nechte koláč vychladnout, poté můžete nakrájet.

Přejít nahoru