Vždy je zajímavé vědět, jaké potraviny je třeba zařadit do svého denního jídelníčku, aby byl pestrý a přinášel četné zdravotní výhody. Ideální kombinace zdravé výživy a zábavy. Mezi nimi je třeba vyzdvihnout semena bohatá na vápník a antioxidanty, které jsou velmi prospěšné pro posílení kostí . Jedná se o černý sezam, který roste v Asii a Africe a je vždy vysoce ceněn pro své vynikající výživové vlastnosti. Ačkoli je tento druh sezamu méně populární než bílý sezam, používá se v mnoha kulinářských tradicích i pro léčebné účely.
Jednou z jeho hlavních vlastností je vysoký obsah vápníku , který dokonce převyšuje obsah v mléce, které se obvykle konzumuje pro získání této nezbytné látky. To z něj činí ideální prostředek pro posílení kostí a prevenci osteoporózy .
Je také bohatý na antioxidanty, jako jsou lignany, které pomáhají zmírnit záněty, a také na další sloučeniny, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému, což je další důvod, proč by měl být součástí vyvážené stravy. Jeho zařazení do jídelníčku přináší řadu výhod pro celkové zdraví.
Černý sezam posiluje kosti a zlepšuje zdraví
Výhody černého sezamu
- Prevence neurodegenerativních onemocnění: díky vysokému obsahu antioxidantů, jako je sezamin, tokoferoly a sezamolin, které jsou různými typy lignanů.
- Tyto antioxidanty pomáhají chránit organismus před poškozením buněk a udržují zdravou rovnováhu volných radikálů, stejně jako předcházejí problémům, jako je chronický zánět a vznik neurodegenerativních onemocnění.
- Protizánětlivé účinky: Zánět je reakcí organismu na infekce a tím přispívá k obnově poškozených tkání. Při dlouhodobém užívání se však může stát problémem pro zdraví, ale díky černému sezamu a jeho protizánětlivým vlastnostem se s ním lze vypořádat. Kromě toho zmírňuje osteoartritidu a zánětlivá onemocnění střev.
- Chrání před rakovinou: konzumací černého sezamu přijímáte potravu, která pomáhá předcházet rakovině. Lignany potlačují růst rakovinných buněk u různých typů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, slinivky břišní a plic.
- Pomáhá snížit krevní tlak : lidé s vysokým krevním tlakem mohou být náchylní k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Tato semena pomáhají předcházet srdečním onemocněním a hypertenzi.
To jsou jen některé z výhod černého sezamu, který se od bílého liší svou intenzivnější a hořkou chutí a také oblastí použití. Ačkoli se bílý sezam používá v asijské kuchyni a v různých omáčkách, používá se hlavně do salátů, pečiva a jako ozdoba různých pokrmů.
Jak konzumovat semena černého sezamu
Aby se plně využily prospěšné vlastnosti semena sezamu, je nejlepší konzumovat je v mleté formě nebo jako pyré. Je to proto, že pokud nejsou řádně rozžvýkána, mohou projít trávicím systémem téměř vcelku, což sníží vstřebávání živin.
Je velmi oblíbený v asijské kuchyni a omáčkách díky své charakteristické chuti s lehce hořkou příchutí, která ho předurčuje k použití v salátech, smažených pokrmech nebo v těstíčku na křupavé smažené pokrmy atd.
- Na trhu je k dostání v podobě předem mletých semen nebo je lze zpracovat doma jako kávová zrna nebo pomocí kuchyňského robotu. Na druhou stranu, i přesto, že jsou odolná proti oxidaci, pro zachování jejich kvality se doporučuje skladovat je na chladném místě chráněném před slunečním zářením .