Když přijde řeč na barbecue, existuje mnoho variant.
Recept na přípravu vepřových žeber s domácím barbecue
Naše vášeň pro barbecue mě nepřekvapuje, protože se jedná o návrat k nejprimitivnějším aspektům naší stravy: v dnešní době fast foodů a mikrovlnných trub je nedělní kontakt s ohněm, dřevem, kouřem a uhlíky uklidňující. Pokud jde o barbecue, existuje mnoho proměnných.
Boj s ohněm může být přímý, nepřímý nebo s použitím doutnajících uhlíků; topí se dřevem, uhlím, plynem; používají se žehličky, sudy, čínské bedny… uzení, pomalé smažení… Zkrátka a dobře.
Vepřová žebra jsou často součástí barbecue rituálu, o čemž v Americe bezpochyby vědí, protože se tam konají národní soutěže v pečení žeber a přípravě povinného doplňku: barbecue omáčky. Existuje mnoho metod (nebo spíše technik) přípravy žeber. Lze je zabalit do alobalu na většinu doby přípravy nebo nechat odkryté, vystavené žáru; lze je nechat na ohni nebo schovat do rohu nepřímého tepla; lze je vyjmout pro rychlé opečení nebo nechat, aby se maso pomalu změklo. Zdá se, že pravidlem je, že před dokončením smažení je třeba je potřít dobrou barbecue omáčkou, aby se karamelizovaly a získaly ten svůdný zlatavý odstín.
INGREDIENCE (pro 4 osoby)
2 kusy vepřových žeber
2 lžíce hořčice
1/2 světlého piva
2 čajové lžičky mletého černého pepře
2 čajové lžičky papriky
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička mletého kmínu
3 čajové lžičky soli
1 sklenice rostlinného oleje
1/4 sklenice sójové omáčky
Na barbecue omáčku:
2 stroužené stroužky česneku
1 čajová lžička mletého kmínu
1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
Chili podle chuti
3/4 šálku rajčatové omáčky
3/4 šálku džemu (z guavy, ostružin, broskvového želé…)
1/4 šálku bílého octa
1 polévková lžíce americké hořčice
PŘÍPRAVA
Pro barbecue omáčku dejte všechny ingredience do hrnce a vařte na středním ohni, dokud nezíská sirupovitou konzistenci. Pokud je jídlo příliš kyselé, přidejte panelu, dokud nedosáhnete vyvážené chuti. Samostatně smíchejte všechny ingredience na marinádu, nalijte je do pekáče nebo velké zapékací misky a vložte do ní žebra. Nechte marinovat v lednici přes noc. Poté žebra opečte na grilu nebo zapékejte na středním ohni, neustále je obracejte a polévejte marinádou, dokud nejsou hotová podle vaší chuti. Deset minut před koncem přípravy žebra potřete barbecue kořením a postup opakujte dvakrát až třikrát. Vyjměte a nechte pět minut odpočinout. Nakrájejte na kousky a podávejte s velkým množstvím barbecue omáčky.