Zmrazení kopru je skvělý způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost. Ani svazky zakoupené v obchodě se často nevyužijí celé, natož pak úroda z vlastní zahrady. Mnoho lidí kopr rychle hodí do krabice na zmrzlinu. Existuje však lepší způsob, jak zachovat jeho aroma, barvu a prospěšné vlastnosti.
Krabice na zmrzlinu nejsou nejhorší volbou, protože jsou určeny k uchovávání potravin při nízkých teplotách. Stačí je umýt a můžete je použít znovu. Problémem však je, že v takové krabičce kromě kopru často zůstává hodně prázdného prostoru naplněného vzduchem. Při každém otevření se dovnitř dostane další dávka vzduchu, která oslabuje vlastnosti a aroma kopru .
Nejlepší způsob použití mraženého kopru
Mnohem vhodnější jsou formy na led – za předpokladu, že silikonové formy nebudete dlouho nechávat otevřené v mrazáku. Pokud po zmrazení kostky přeložíte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku, můžete si vychutnat malé praktické porce – ideální do polévky nebo na posypání brambor.
Jak připravit zmrazené kostky kopru?
Tyto praktické porce lze připravit třemi způsoby:
- Do formiček vložte pouze nasekaný kopr . Vložte do mrazáku a po několika hodinách pevné kostky přendejte do vzduchotěsného sáčku.
- Nalijte nasekaný kopr vložený do formy na led kostky převařenou a vychlazenou vodou . Kostky se tak připraví mnohem rychleji, ale lze je použít pouze jako přísadu do polévek a omáček, kde přebytečná voda nevadí.
- Kopr můžete také pokapat rostlinným nebo olivovým olejem . Tím se na povrchu kostek vytvoří jakási ochranná bariéra, která zablokuje přístup kyslíku. Zmražený kopr tak zachová většinu své barvy a aroma.
Tyto produkty neskladujte v nádobách na zmrzlinu.
Ačkoli jsou nádoby na zmrzlinu vhodné pro skladování potravin, mnohé z nich nejsou určeny k opakovanému použití .
„Plast může reagovat s různými potravinami a uvolňovat škodlivé látky.“
Nádoby na zmrzlinu by se neměly mýt v horké vodě, opařovat ani v nich skladovat horké nebo kyselé potraviny. Vysoká teplota a kyselá reakce mohou poškodit jejich povrch a vést k uvolnění škodlivých chemických látek a mikroplastů do potravin .