Máte chuť na něco chutného, ale zároveň lehkého a zdravého? Jemné, velmi aromatické placky z cukety a mrkve jsou opravdovým hitem! Zveme vás na recept.
Křupavé zvenku a měkké uvnitř, tyto placky z cukety a mrkve chutnají prostě pohádkově. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledek potěší i ty nejnáročnější gurmány. Je to skvělý způsob, jak ozvláštnit svůj každodenní jídelníček.
Jak připravit lívance z cukety a mrkve?
Na palačinky se nejlépe hodí mladá zelenina. Nastrouhám ji na hrubém struhadle, poté okapám přebytečnou šťávu a smíchám s cibulí, česnekem, vejci a pšeničnou moukou. Toto jídlo můžete připravit také v bezlepkové verzi, například přidáním rýžové nebo kukuřičné mouky. Chuť lívanců z cukety a mrkve obohacuji aromatickými bylinkami, například rozmarýnem.
Zeleninu osmažím na rozpuštěném másle (skvěle se hodí také olivový olej a rostlinný olej na smažení). Pokud do směsi na lívance přidáte 1 lžíci tuku, můžete je bez problémů smažit na suché pánvi. Můžete také tuk nepřidávat a lívance rozložit na plech a upéct v troubě.
Recept: Placky z cukety a mrkve
Ingredience
- 2 střední cukety
- 2 střední mrkve
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 malá vejce
- 2-3 lžíce pšeničné mouky
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička oregana
- 1 lžička tymiánu
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
Dále:
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Postup
- Příprava ingrediencí Cukety umyjte a osušte. Mrkev oloupejte. Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na jemno nebo nastrouhejte na jemné struhadle. Z cukety a mrkve vymačkejte přebytečnou šťávu.
- Smíchání ingrediencí Do mísy dejte vymačkanou mrkev, cuketu, cibuli, česnek a sušené bylinky (můžete přidat také čerstvou petržel, kopr nebo zelenou cibuli). Přidejte rozšlehaná vejce a pšeničnou mouku a promíchejte. Na závěr směs dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem (podle chuti).
- Smažení Placky z cukety a mrkve smažte na rozpáleném másle z obou stran dozlatova. Tip: Doporučuji nejprve dát na pánev malé množství směsi, abyste zkontrolovali, zda se lívance nerozpadnou. Pokud je směs příliš tekutá, můžete přidat více pšeničné mouky nebo 1-2 čajové lžičky mletého lněného semínka.