Tyto dvě zeleniny tvoří ideální dvojici. Placky jsou tak chutné, že je budete připravovat bez přestání.

Máte chuť na něco chutného, ale zároveň lehkého a zdravého? Jemné, velmi aromatické placky z cukety a mrkve jsou opravdovým hitem! Zveme vás na recept.

Křupavé zvenku a měkké uvnitř, tyto placky z cukety a mrkve chutnají prostě pohádkově. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledek potěší i ty nejnáročnější gurmány. Je to skvělý způsob, jak ozvláštnit svůj každodenní jídelníček.

Jak připravit lívance z cukety a mrkve?

Na palačinky se nejlépe hodí mladá zelenina. Nastrouhám ji na hrubém struhadle, poté okapám přebytečnou šťávu a smíchám s cibulí, česnekem, vejci a pšeničnou moukou. Toto jídlo můžete připravit také v bezlepkové verzi, například přidáním rýžové nebo kukuřičné mouky. Chuť lívanců z cukety a mrkve obohacuji aromatickými bylinkami, například rozmarýnem.

Tyto dvě zeleniny tvoří ideální dvojici. Placky jsou tak chutné, že je budete připravovat bez přestání.

Zeleninu osmažím na rozpuštěném másle (skvěle se hodí také olivový olej a rostlinný olej na smažení). Pokud do směsi na lívance přidáte 1 lžíci tuku, můžete je bez problémů smažit na suché pánvi. Můžete také tuk nepřidávat a lívance rozložit na plech a upéct v troubě.

Recept: Placky z cukety a mrkve

Ingredience

  • 2 střední cukety
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 malá vejce
  • 2-3 lžíce pšeničné mouky
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • Tyto dvě zeleniny tvoří ideální dvojici. Placky jsou tak chutné, že je budete připravovat bez přestání.

Dále:

  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Postup

  1. Příprava ingrediencí Cukety umyjte a osušte. Mrkev oloupejte. Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na jemno nebo nastrouhejte na jemné struhadle. Z cukety a mrkve vymačkejte přebytečnou šťávu.
  2. Smíchání ingrediencí Do mísy dejte vymačkanou mrkev, cuketu, cibuli, česnek a sušené bylinky (můžete přidat také čerstvou petržel, kopr nebo zelenou cibuli). Přidejte rozšlehaná vejce a pšeničnou mouku a promíchejte. Na závěr směs dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem (podle chuti).
  3. Smažení Placky z cukety a mrkve smažte na rozpáleném másle z obou stran dozlatova. Tip: Doporučuji nejprve dát na pánev malé množství směsi, abyste zkontrolovali, zda se lívance nerozpadnou. Pokud je směs příliš tekutá, můžete přidat více pšeničné mouky nebo 1-2 čajové lžičky mletého lněného semínka.
Přejít nahoru