Je mnohem méně oblíbená než losos, treska a sleď, ale pokud hledáte zdravou rybu na večeři, stojí za zvážení. Šťuka žije pouze v nejčistších jezerech nedaleko moře. Tento druh lososovitých ryb je ceněn ve skandinávských zemích a jeho jikry jsou chráněny certifikátem. Ve Švédsku je považována za delikatesu.
Rypa je malá ryba, která se obvykle připravuje celá. Pod kůží se nachází jemné bílé maso, které neobsahuje těžké kovy, jimiž trpí velké mořské druhy. To je dáno tím, že přirozeným prostředím rypy jsou čistá a chladná jezera .
Jak chutná ryba rypa?
Ryba dosahuje délky 15–30 cm a vypadá podobně jako sleď. To však není pravda – uvnitř je jemné maso, které se snadno odděluje od kostí, kterých je jen málo. Rypa se nejčastěji smaží nebo peče vcelku, samozřejmě po předchozím vykostění, ale lze ji také marinovat nebo uzenit.
Jak to působí na organismus
Rypa je cenným zdrojem snadno stravitelných bílkovin – přibližně 19–24 g na 100 g ryby. Zároveň obsahuje mírné množství tuků, z nichž většinu tvoří nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Jeho maso je bohaté na vitamíny skupiny B , stejně jako na vitamíny D, A a E, které jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu a vysoké imunity organismu. Ryba také zásobuje organismus mnoha cennými prvky, které podporují činnost svalů, kostí a regulují krevní tlak.
Jak připravit smaženou rybu?
Poté, co rybu vykucháte a očistíte od šupin, jednoduše ji posypte solí a pepřem a můžete přidat i snítku rozmarýnu. Poté ji vložte na pánev s velmi horkým tukem (nejlépe se hodí rozpuštěné máslo), protože jí dodá krémovou chuť a zároveň zůstane stabilní při vysokých teplotách.
Rybu můžete také upéct, například s cherry rajčátky. Po smažení nebo pečení rybu pokapejte citronovou šťávou a posypte čerstvou zeleninou, například koprem nebo petrželkou.