Čaj s pěnou vypadá jako nápoj z jiné planety. Objeví se záhadná třpytivá vrstva. A ještě je tu pěna, která sice nepředstavuje žádný zvláštní problém, ale vzbuzuje podezření. Nebo se snad čaj zkazil? Naštěstí ne. Tyto jevy jsou přirozené a dokonce prospěšné.
Pokud jste někdy nahlédli do hloubky svého šálku a pomysleli si: „Hm, to vypadá divně“, nejste sami.
Mnoho lidí se ptá, co se vlastně děje s jejich nápojem, když se po zalití objeví pěna nebo charakteristická blána. Ačkoli to může vypadat neappetitně a dokonce vyvolávat obavy, věda má jednoduché a povzbudivé vysvětlení. Co tedy znamená duhová blána na čaji?
Čaj je skutečná chemická směs složená ze stovek sloučenin. V závislosti na tom, jak ho vaříte, jakou vodu používáte, jakou má kvalita bylin a jak ho zaléváte, se na povrchu mohou projevit různé efekty. Ale není se čeho bát. Ani pěna, ani pěna na čaji nejsou škodlivé.
Pěna na čaji – odkud se bere a co znamená?
Začněme jevem, který vzbuzuje největší podezření: tenká lesklá blána, která plave na povrchu čaje, zejména pokud se louhuje dlouho a pokud se jedná o silně louhovaný suchý čaj. Trochu to připomíná mastnou skvrnu, která se třpytí barvami a připomíná rozlitý benzín. Není to nic příjemného na pohled, ale nebojte se, nejde o toxinu ani vedlejší produkt kvašení.
Tento efekt je výsledkem reakce polyfenolů čaje , které jsou cennými antioxidanty pro zdraví, s vápníkem a hořčíkem obsaženými ve vodě . Čím je voda minerálnější, tím bude pěna na čaji viditelnější. Povrchová vrstva se tvoří přirozeně a nemá vliv na chuť a kvalitu nápoje. Pokud však nejste milovníkem tohoto jevu, můžete mu snadno zabránit: stačí před přípravou čaje vodu přefiltrovat nebo do ní přidat plátek citronu. Proč je to užitečné? Kyselina rozpouští sloučeniny odpovědné za tvorbu krusty na čaji.
Pěna v čaji je také žádoucí.
Pěna, která se objevuje při vaření, je výsledkem přítomnosti saponinů – rostlinných sloučenin, které mají protizánětlivé účinky a podporují imunitní systém. Jedná se o zcela přírodní látky, které mají schopnost při kontaktu s horkou vodou mírně pěnít. Najdete je mimo jiné v zeleném čaji, maté nebo rooibosu. Vznik pěny je známkou toho, že nálev obsahuje účinné látky.
Na vznik pěny má vliv také způsob nalévání . Čím dynamičtěji čaj naléváte, například z větší výšky, tím více vzduchu se dostane do nálevu, což dále podporuje tvorbu pěny.