Objevila se na vašem čaji duhová vrstva? Málokdo ví, co to znamená a zda je čaj bezpečný k pití.

Čaj s pěnou vypadá jako nápoj z jiné planety. Objeví se záhadná třpytivá vrstva. A ještě je tu pěna, která sice nepředstavuje žádný zvláštní problém, ale vzbuzuje podezření. Nebo se snad čaj zkazil? Naštěstí ne. Tyto jevy jsou přirozené a dokonce prospěšné.

Pokud jste někdy nahlédli do hloubky svého šálku a pomysleli si: „Hm, to vypadá divně“, nejste sami.

Mnoho lidí se ptá, co se vlastně děje s jejich nápojem, když se po zalití objeví pěna nebo charakteristická blána. Ačkoli to může vypadat neappetitně a dokonce vyvolávat obavy, věda má jednoduché a povzbudivé vysvětlení. Co tedy znamená duhová blána na čaji?

Objevila se na vašem čaji duhová vrstva? Málokdo ví, co to znamená a zda je čaj bezpečný k pití.

Čaj je skutečná chemická směs složená ze stovek sloučenin. V závislosti na tom, jak ho vaříte, jakou vodu používáte, jakou má kvalita bylin a jak ho zaléváte, se na povrchu mohou projevit různé efekty. Ale není se čeho bát. Ani pěna, ani pěna na čaji nejsou škodlivé.

Pěna na čaji – odkud se bere a co znamená?

Začněme jevem, který vzbuzuje největší podezření: tenká lesklá blána, která plave na povrchu čaje, zejména pokud se louhuje dlouho a pokud se jedná o silně louhovaný suchý čaj. Trochu to připomíná mastnou skvrnu, která se třpytí barvami a připomíná rozlitý benzín. Není to nic příjemného na pohled, ale nebojte se, nejde o toxinu ani vedlejší produkt kvašení.

Tento efekt je výsledkem reakce polyfenolů čaje , které jsou cennými antioxidanty pro zdraví, s vápníkem a hořčíkem obsaženými ve vodě . Čím je voda minerálnější, tím bude pěna na čaji viditelnější. Povrchová vrstva se tvoří přirozeně a nemá vliv na chuť a kvalitu nápoje. Pokud však nejste milovníkem tohoto jevu, můžete mu snadno zabránit: stačí před přípravou čaje vodu přefiltrovat nebo do ní přidat plátek citronu. Proč je to užitečné? Kyselina rozpouští sloučeniny odpovědné za tvorbu krusty na čaji.

Objevila se na vašem čaji duhová vrstva? Málokdo ví, co to znamená a zda je čaj bezpečný k pití.

Pěna v čaji je také žádoucí.

Pěna, která se objevuje při vaření, je výsledkem přítomnosti saponinů – rostlinných sloučenin, které mají protizánětlivé účinky a podporují imunitní systém. Jedná se o zcela přírodní látky, které mají schopnost při kontaktu s horkou vodou mírně pěnít. Najdete je mimo jiné v zeleném čaji, maté nebo rooibosu. Vznik pěny je známkou toho, že nálev obsahuje účinné látky.

Na vznik pěny má vliv také způsob nalévání . Čím dynamičtěji čaj naléváte, například z větší výšky, tím více vzduchu se dostane do nálevu, což dále podporuje tvorbu pěny.

Přejít nahoru