Jsou přírodním zdrojem vitamínů důležitých pro organismus, jako jsou A, D, E, B12 a kyselina listová. Zjistěte, jak je připravit, aby neztratily své vlastnosti.
Vejce má mnoho vlastností prospěšných pro lidský organismus; některé z nich však mohou být ztraceny v závislosti na způsobu přípravy .
Vejce jsou výživným produktem , který se často objevuje na stolech Argentinců. Jsou zdrojem bílkovin a důležitých vitamínů, jako jsou A, D, E a některé vitamíny skupiny B , zejména B12, a kyseliny listové , které jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému a produkci energie v těle. Jsou nepochybně velmi univerzální v kuchyni, protože se dají jíst samostatně, vařit, smažit, připravovat jako míchaná vejce nebo omeleta, ale také hrají důležitou roli při přípravě nejrůznějších pokrmů: od těstovin a dortů po chléb a omáčky. Při jejich přípravě je však třeba vzít v úvahu jeden důležitý aspekt, protože mohou ztratit řadu svých vlastností.
Jeho univerzálnost v kuchyni a schopnost vyvolat pocit sytosti z něj činí klíčový produkt v kuchyni .
Měli byste vědět, že vejce může ztratit část svých živin v závislosti na způsobu přípravy . Nejlepší způsob konzervace je vaření . Důvodem je to, že pod vlivem vysokých teplot a skořápky se bílkoviny stačí srazit, aniž by se denaturovaly , což znamená, že tělo snadno vstřebává živiny.
Na druhou stranu, míchaná vejce, která se obvykle připravují s malým množstvím oleje nebo másla nebo dokonce bez tuku, pokud se připravují na pánvi s nepřilnavým povrchem, si také zachovávají mnoho svých výživných vlastností bez přidání zbytečných kalorií. Naopak smažená vejce se obvykle připravují s velkým množstvím oleje nebo tuku, což výrazně zvyšuje jejich kalorickou hodnotu a obsah tuku, zejména pokud se olej používá opakovaně. Ačkoli se při smažení živiny úplně neztrácejí, tento proces může změnit některé tepelně citlivé vitamíny, jako je B1, a zesílit oxidaci cholesterolu ve žloutku , což je při časté konzumaci nežádoucí.
Tipy a podrobný návod na zdravou přípravu vajec
Míchaná vejce a omeleta jsou běžné a pohodlné způsoby konzumace této potraviny, ale liší se významně způsobem přípravy a nutriční hodnotou. Je však třeba poznamenat, že druhá varianta, zejména pokud je připravena samostatně, je zdravější než první. Další věc, kterou je třeba mít na paměti: pokud chcete do vajec přidat olej, doporučuje se použít olivový olej , protože je zdravější než kukuřičný.
„Kuřecí vejce přirozeně obsahují hodně cholesterolu, ale zdá se, že nezvyšují hladinu cholesterolu v těle tak jako jiné potraviny s vysokým obsahem trans-tuků a nasycených tuků.“ Způsob přípravy vajec, zejména smažení na rostlinném nebo máslovém oleji, může mít větší vliv na zvýšené riziko srdečních onemocnění než samotná vejce.
Navíc většina zdravých lidí může sníst až sedm vajec týdně, aniž by se zvýšilo riziko srdečních onemocnění . Bylo dokonce prokázáno, že taková konzumace může pomoci předcházet některým typům mrtvice a očních onemocnění.
Tajemství přípravy vajec bez oleje na pánvi
Výhody konzumace vajec v každodenní stravě
- Zdroj vysoce kvalitních bílkovin . Dodává tělu všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro stavbu a obnovu tkání.
- Vysoký obsah vitamínů . Zejména A, D, E, B12, B2 a kyselina listová, které jsou nezbytné pro zrak, imunitní systém, pokožku a nervový systém.
- Bohaté na minerály . Obsahují železo, fosfor, zinek a selen, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, tvorbu červených krvinek a fungování imunitního systému.
- Podporuje vývoj mozku, paměť a zlepšuje funkci jater .
- Příznivě působí na sytost . Pomáhá déle udržet pocit sytosti, což pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost.
- Nízký obsah kalorií . Vejce obsahuje pouze asi 70–80 kalorií, což je ideální pro vyváženou stravu.