Mnoho lidí si jahodové vareniki spojuje s bezstarostným dětstvím. Nejlepší koláčky dělala moje babička – vždycky byly měkké, jemné a rozplývaly se v ústech. Jednou mi prozradila svůj recept na tyto sladké delikatesy. Tajemství spočívá v přidání určité ingredience k šťavnatým jahodám. O co jde? Vyzkoušejte to hned teď.
Jahody jsou právě v sezóně. Obvykle je používáme k přípravě různých koláčů , ale tentokrát stojí za to vyzkoušet recept na knedlíky s tímto sezónním ovocem. Aby babička připravila nejlepší náplň na světě, smíchala jahody nejen s vanilkovým cukrem, ale také s… skořicí . Chuť byla jedinečná.
- Ingredience na jahodové knedlíky
V tomto receptu používáme jahody, které jsou právě v sezóně. Nic vám však nebrání nahradit je jiným ovocem, například malinami, borůvkami nebo švestkami. Seznam ostatních ingrediencí je univerzální.
Jaké ingredience budeme potřebovat k přípravě jahodových knedlíků? Zde je seznam:
- 400 g vařených a vychlazených brambor;
- 300 g jahod;
- 200 g pšeničné mouky;
- 100 g polotučného tvarohu;
- 1 žloutek;
- špetka soli;
- 1 lžíce vanilkového cukru;
- 1 lžička skořice.
Recept z babiččina sešitu na jahodové knedlíky
Nejprve jahody umyjte a odstraňte stopky. Poté je rozkrojte na poloviny a vložte do misky. Ovoce smíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí . Nechte několik minut odstát, aby ovoce pustilo šťávu.
V dalším kroku rozmixujte uvařené a vychladlé brambory na hladkou kaši. K tomu můžete použít lis nebo mixér.
Poté do rozmixovaných brambor přidejte žloutek, sůl, mouku a tvaroh. Těsto hnětejte, dokud nezíská měkkou a hustou konzistenci.
Připravené těsto vyložte na pomoučenou desku a rozdělte na několik částí. Z každého kousku vytvarujte váleček a rozkrojte ho na stejné části.
Každý kousek rozválejte na placku, poté na ni položte jahody a šťávu. Poté okraje opatrně slepte a vytvarujte úhledné kuličky.
Vařte knedlíčky s jahodami v osolené vroucí vodě asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch . Vyjměte je z vody naběračkou a podávejte horké ihned po uvaření.
Babička vždy podávala jahodové knedlíky posypané skořicí nebo moučkovým cukrem. Můžete je také polévat přírodním jogurtem nebo zálivkou z strouhanky a oleje.