Jako obyčejné vejce. Vaříte ho několik minut, skořápka praskne a z vnitřku vypadne zlato plné živin. Vejce naměkko jsou hitem snídaně, který přináší více užitku než mnoho superpotravin. Zjistěte, proč je stojí za to jíst a jak je připravit, aby byly dokonalé.
Na první pohled je to jen vejce naměkko. Ale pod touto nenápadnou skořápkou se skrývá více užitečných látek než v polovině „zdravých“ tyčinek. Vejce naměkko nejsou jen svátkem pro chuťové pohárky, ale také silnou dávkou ingrediencí prospěšných pro celý organismus. Nemusíte mít diplom dietologa, abyste pochopili, jak toto jídlo působí na váš organismus.
Proč jíst vejce naměkko?
Měkká vejce jsou kulinářský ninja, který vypadá nenápadně, ale skvěle plní svou úlohu. Obsahují ingredience, které pečují o váš zrak, pokožku, srdce a mozek. Pravidelná konzumace těchto tekutých perel vám přinese:
- méně problémů se zrakem – žloutek je přírodní UV filtr. Lutein chrání oči před obrazovkami, sluncem a stárnutím;
- krásná a zdravá pokožka – antioxidanty v vejcích zpomalují proces stárnutí;
- lepší fungování mozku – cholin ve žloutku zlepšuje paměť a koncentraci. Ideální pro ráno „po večírku“ nebo před důležitou schůzkou;
- srdce funguje dobře – lecitin snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a podporuje krevní oběh. To znamená méně stresu při prohlídkách;
- den bez energetického propadu – vaječné bílky vás udržují v kondici, dodávají pocit sytosti a energie jako káva, ale bez stejné stimulace.
Vejce vařená na měkko jsou také zdravější a lepší než vejce vařená natvrdo (i když ne všichni je mají rádi). Proč? Vitamíny a minerály se nestihnou rozložit. Vitamíny A, D, E a K jsou velmi citlivé na teplotu. Jsou také snáze stravitelné a nezůstávají v žaludku. Měkce uvařené vejce je prostě „těžší“. Jiná věc je čas: za 4 minuty jsou vejce měkce uvařená.
Jak uvařit vejce měkce?
Nemyslím si, že existuje něco jednoduššího. Vejce je však nutné předem vyndat z ledničky, jinak studená skořápka při kontaktu s vroucí vodou praskne.
Jak dlouho vařit vejce naměkko? Doba vaření vajec závisí na jejich velikosti, a to:
- malá – 3,5 minuty,
- střední – 4,5 minuty,
- velká – 5,5 minuty.
Poté je co nejdříve ochlaďte studenou vodou. Doporučuji ledovou vodu. To zastaví proces vaření a usnadní čištění. Můžete také vyzkoušet jinou metodu, ale ta zabere více času. Jednoduše vložte vejce do studené vody, postavte hrnec na sporák a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, začněte počítat minuty. Poté rychle vypněte plyn a vejce vložte do vany se studenou vodou.
Ačkoli vejce naměkko jsou velmi zdravá, nepřehánějte to. Dvě vejce denně jsou zcela dostačující.