Jedna z nejzdravějších snídaní. Vejce připravená tímto způsobem si zachovávají nejvyšší nutriční hodnotu.

Vejce k snídani? Klasika, ale víte, jak je připravit, abyste z nich získali maximum? Existuje jeden způsob, který předčí míchaná vejce, omeletu i vařená vejce natvrdo. Tato snídaně je oblíbená po celém světě a za 15 minut ji můžete mít na talíři.

Když přemýšlíme o rychlém, teplém snídani, nejčastěji volíme osvědčené recepty: míchaná vejce, toast se sýrem, ovesná kaše. Ale co když vám řeknu, že můžete připravit něco stejně jednoduchého, ale výživnějšího a překvapivějšího pro vaše chuťové buňky? Shakshuka je klasické jídlo Blízkého východu, které v posledních letech získává v naší zemi na popularitě . Jedná se o vejce připravená přímo v aromatických rajčatech s přidáním česneku, cibule a koření. Jídlo je jednoduché, ale velmi efektní.

Proč je shakshuka zdravé jídlo?

Jedna z nejzdravějších snídaní. Vejce připravená tímto způsobem si zachovávají nejvyšší nutriční hodnotu.

Není divu, že šakšuka je považována za jedno z nejlepších jídel na začátek dne. Ačkoli jídlo vypadá nenápadně, jedna porce tohoto rajčatovo-vaječného zázraku obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Proč? Zde je několik nejdůležitějších důvodů:

  1. Příprava bez smažení – smažení často ničí výživné vlastnosti pokrmů, u šakšuky tento problém nehrozí, protože vejce se připravují v rajčatech. Výsledek? Ideálně ztuhlé vaječné bílky s mírně tekutým žloutkem.
  2. Přítomnost lykopenu v rajčatech – silný antioxidant, který pečuje o pokožku a podporuje imunitu. Zajímavé je, že se lépe vstřebává po tepelné úpravě.
  3. Talíř plný bílkovin a vitamínů – vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a zelenina obsahuje hlavně vlákninu a vitamíny. Toto jídlo vám dodá energii na celý den a nejlepší na tom je, že je neuvěřitelně chutné a nemusíte přidávat milion ingrediencí. Pokud vás však klasická verze omrzí, můžete přidat sezónní zeleninu, sýr halloumi, cizrnu a dokonce experimentovat s kořením.

Shakshuka

krok za krokem

Ingredience:

  • 4 vejce
  • plechovka nakrájených rajčat (nebo 4 čerstvá)
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čajová lžička sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • chilli podle chuti
  • sůl, pepř podle chuti
  • lžíce olivového oleje
  • čerstvá petržel nebo koriandr.
  • Jedna z nejzdravějších snídaní. Vejce připravená tímto způsobem si zachovávají nejvyšší nutriční hodnotu.

Postup přípravy:

  1. Cibuli a česnek nasekejte a osmažte na olivovém oleji.
  2. Přidejte rajčata a koření a duste asi 10 minut, dokud zelenina nevypustí vodu. Snažte se nemíchat, rajčata by měla zachovat svou strukturu. V žádném případě z nich nepřipravujte omáčku!
  3. V zelenině udělejte otvory a opatrně do nich rozklepněte vejce.
  4. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte 5–8 minut, dokud bílky nezhoustnou a žloutky zůstanou mírně tekuté.

Shakshuka je jídlo, které se skvěle hodí k křupavému bagetu, pitě nebo celozrnným krutonům. Můžete ho také jíst s avokádem, hummusem nebo feta sýrem, pokud chcete přidat trochu řeckého kolorit.

Přejít nahoru