Podle údajů Centrálního statistického úřadu snědl v roce 2023 průměrný Čech více než 30 kg kuřete. Tento druh masa se nejčastěji objevuje na našich stolech, ale ne každý spotřebitel ví, která část kuřete je nejlepší, a tedy i nejzdravější. Z tohoto důvodu jsme pečlivě prostudovali kuřecí maso a vybrali ty druhy, které mají nejvyšší nutriční hodnotu.
Křídlo nebo stehno?
Popularita kuřete mezi spotřebiteli je dána několika faktory. Hlavními důvody pro výběr právě tohoto produktu jsou jeho nízká cena, možnost přípravy mnoha pokrmů a také skutečnost, že je považováno za zdravé maso. Poslední termín je velkým zobecněním, protože vše závisí na tom, o které části kuřete mluvíme.
Nejčastěji se kupuje kuřecí prsa, která skutečně mají vlastnosti, které lze považovat za cenné. Maso je libové a obsahuje mnoho bílkovin, stejně jako vitamíny skupiny B a selen, které podporují imunitní systém a pečují o stav vlasů, pokožky a nehtů. Navzdory těmto výhodám není toto nejlepší kuřecí maso na večeři.
Kuřecí maso se dělí na bílé a tmavé. Prsní maso patří k prvnímu typu a vyznačuje se jemnou chutí a je doporučováno lidem, kteří dbají na svou postavu . Cennou výživnou hodnotu má i tmavé maso, ale je mnohem kaloričtější.
Zdravé maso
Mezi tmavé kuřecí maso patří zejména stehna . Tato surovina patří k nejzdravějším a měla by být součástí jídelníčku každého člověka. Stehna mají mnohem intenzivnější chuť a díky většímu obsahu tuku jsou také mnohem šťavnatější. Tento kus masa také obsahuje velké množství železa, zinku, hořčíku, selenu a sodíku.
Díky vysoké kalorické hodnotě a živinám jsou stehna zvláště doporučována lidem, kteří se věnují sportu . Občas by je však měli zařadit do jídelníčku i ostatní lidé.
Jak připravit zdravé kuře
Bez ohledu na to, kterou část kuřete zařazujete do svého jídelníčku, vše závisí na způsobu přípravy masa. Nejběžnějším způsobem je smažení, ale navzdory chuti to není nejlepší způsob. Lepší je grilovat nebo péct.
Nejzdravější způsob přípravy je však vaření v páře nebo tradičním způsobem. Díky tomu je maso snadno stravitelné a zachovává si maximální nutriční hodnotu. Výběr způsobu přípravy však závisí na vkusu osoby, která jídlo připravuje, a na druhu masa.