Nastala sezóna chřestu. Každým rokem je stále více ceněn. Lze ho použít na různé způsoby, ale v receptech obvykle používáme pouze vrchní část zeleniny a konce vyhazujeme. To je chyba, protože i tuto část zeleniny můžeme v kuchyni využít. Ukážeme vám, co se dá z konců chřestu připravit.
Chřest je jednou z nejlepších jarních zelenin. Bohužel je jeho sezóna poměrně krátká, proto je třeba tohoto období plně využít. Při přípravě pokrmů z chřestu však neměli byste odhazovat špičky. Můžeme je využít v kuchyni k přípravě chutné krémové polévky. Podívejte se, jak na to.
Proč jíst chřest? Tato zelenina má mnoho cenných vlastností.
Chřest je ceněn z mnoha důvodů. Je nejen nízkokalorický, ale také bohatý na řadu vitamínů a minerálů, díky čemuž účinně podporuje zdraví našeho organismu. Kromě toho obsahuje velké množství vlákniny, která má příznivý vliv na trávení. Chřest také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem.
Za zmínku stojí také to, že tato zelenina je zdrojem kyseliny listové a vitamínu K, který podporuje srážlivost krve a ovlivňuje zdraví kostí. Díky obsahu asparaginu mají močopudné účinky, čímž podporují činnost ledvin a vylučují přebytečnou vodu z těla . Pravidelná konzumace chřestu navíc přispívá ke zlepšení metabolismu.
Jak využít špičky chřestu? Připravte si tuto lahodnou krémovou polévku.
Často však chřest nepoužíváme celý a jeho špičky vyhazujeme. To je chyba, protože z nich lze připravit chutnou večeři pro celou rodinu . Stačí jen připravit krémovou polévku z chřestových špiček. K přípravě budeme potřebovat:
- 300 g brambor,
- 1 cibuli,
- konce dvou svazků chřestu (asi 600 g),
- polovinu svazku kopru,
- asi 1,5 l vývaru,
- 2 stroužky česneku,
- máslo,
- 2-3 lžíce sýra feta,
- koření – sůl, pepř, muškátový oříšek,
- asi 150 g sýra camemberr.
Pro přípravu polévky rozpalte v hrnci 1 lžíci oleje. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a osmažte je dozlatova. Poté přidejte nakrájenou cibuli a oloupané a nakrájené špičky chřestu. Smažte vše několik minut, dokud nezměkne a cibule nezíská zlatavou barvu.
V hrnci přiveďte vývar k varu, přidejte osmaženou zeleninu, nasekaný kopr a celé stroužky česneku. Přidáme také sýr feta a sýr camembert. Vařte vše, dokud se brambory nezačnou rozpadat.
Poté polévku dochuťte a míchejte, dokud nezískáte homogenní konzistenci. Nejlepší je jídlo několik minut mixovat, aby se rozbily všechny tvrdé vlákna chřestu . Polévku můžete podávat s krutony, slaninovými chipsy nebo listovým těstem.