Štoly – jedno z nejoblíbenějších jídel Čechů. Samozřejmě se jedná o tradiční pokrm naší země, který potěší svou chutí i způsobem přípravy. Nejdůležitější je především výběr surovin, které musí být samozřejmě čerstvé. Podívejme se, jaký druh zelí se nejlépe hodí k přípravě štoly.
Tradiční jídlo – guláš.
„Guláš“ je tradiční jídlo, které si získalo neuvěřitelnou popularitu a slávu. Hlavně díky své chuti. Kombinace mletého masa a rýže je něco úžasného a přidání rajčatové omáčky a vařených brambor jen podtrhuje chuť celého jídla.
Velmi důležitý je také způsob přípravy gulabčat. Správný výběr ingrediencí a vhodných koření má rozhodující význam. Ukazuje se, že z mladého zelí lze připravit vynikající gulabčata. Pokud nevěříte, vyzkoušejte tento recept a určitě nebudete zklamáni .
Gulabčata s mladým zelím
Mladé zelí je v tomto období velmi žádané a lze z něj připravit mnoho chutných pokrmů . Jedním z nich jsou voňavé zelné rolky. K jejich přípravě budeme potřebovat následující ingredience.
Ingredience na zelné rolky:
1 mladé zelí 1 kg
2 balení rýže po 100 g
2 lžíce majoránky
1 lžíce mleté sladké papriky
3 stroužky česneku
1 plochá lžíce jemné soli
1 čajová lžička mletého černého pepře
1 kg mletého vepřového masa
Ingredience na marinádu:
530 ml vody
160 g rajčatového protlaku 30
1,5 čajové lžičky cukru
1 čajová lžička jemné soli
8 zrn voňavého pepře
3 bobkové listy
Jak připravit chutné zelné rolky?
Aby byly zelné rolky chutné, je třeba znát správný recept .
Nejprve přiveďte vodu k varu, přidejte půl čajové lžičky soli a lžíci octa. Z kapusty vyřízněte jádro a listy spařte . Poté je sceďte a dejte na talíř.
Do misky dejte vařenou rýži a mleté maso, přidejte koření a prolisovaný česnek. Vše promíchejte . Poté vezměte zelné listy, dejte na ně část náplně a stočte je do rolád.
Dno hrnce vyložte zelnými listy a pak do nich pevně rozložte zelné rolky. Mezitím připravte marinádu: do nádoby nalijte vodu, přidejte rajčatový protlak, cukr, sůl, voňavý pepř a bobkový list. Tuto směs nalijte do hrnce se zelnými rolkami .
Přiveďte vše k varu a poté vařte na mírném ohni ještě 1,5 hodiny . Po uplynutí této doby vypněte plyn a zapečené rolky nechte pod pokličkou.
Takto připravené zapečené rolky můžete podávat s bramborami a oblíbeným salátem.