Cuketa je neobvyklá zelenina. Má vynikající chuť a je tak univerzální, že z ní lze připravit mnoho pokrmů. Ukazuje se, že chutí připomíná… houby. Vyzkoušejte recept na nakládané cukety a přesvědčte se sami. Metoda je geniální a zároveň jednoduchá.
Cukety jako houby
Ačkoli cuketa je k dispozici po celý rok, nejchutnější je v létě. Zelenina je mnohem aromatičtější a má hlubší a intenzivnější chuť. Z těchto důvodů stojí za to ji uchovat déle. To je možné díky konzervování. Cukety se hodí k marinování, recept na které najdete níže.
Kombinací cukety s několika přísadami lze dosáhnout úžasného chuťového efektu. Ačkoli cuketa nemá nic společného s houbami, chutí připomíná bílé houby. Podrobnosti o jejich přípravě jsou uvedeny dále v textu.
Cukety a přísady
Kromě cukety budete potřebovat také mrkev a stroužky česneku. Chuť těmto ingrediencím dodává octová omáčka a koření. Seznam ingrediencí není zrovna nejkratší, proto je podrobně popsali níže.
Ingredience:
3 kg mladé cukety
3 mrkve
4 stroužky česneku
bobkový list
pepř
zrnka nového pepře
čerstvý kopr
1 svazek petržele
3 lžíce soli na konzervování
4 lžíce cukru
250 ml octa
voda
Recept na nakládané cukety
Cukety a mrkev očistěte. Mrkev důkladně umyjte. Obě zeleniny nakrájejte na proužky podle výšky sklenice. Sklenice umyjte a osušte. Do každé porce přidejte snítku kopru a petržele. Přidejte také bobkový list, pepř a pepřové zrna. Do každé sklenice vložte také jeden stroužek česneku.
Vložte do nich nakrájenou cuketu a mrkev. Do každé sklenice nasypte jednu lžíci cukru a přidejte jednu lžíci octa. Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Přidejte sůl a důkladně promíchejte. Nalijte tuto směs na zeleninu. Sklenice pevně uzavřete a nechte je vychladnout, otočte je dnem vzhůru. Konzervy skladujte v chladném, tmavém místě.