Požitek v rekordním čase: naše ricottová omáčka s pečenými jahodami vytváří nečekanou kombinaci chutí.
Křupavý chléb, jemná ricotta a sladké jahody, dušené s balzamikovým octem a medem: zní to dost chutně na to, abyste se do toho pustili? My si to také myslíme! Naše ricottová omáčka s pečenými jahodami bude ideálním doplňkem vašeho příštího grilování nebo pikniku v parku. Zde je recept.
Recept na ricottovou omáčku s pečenými jahodami
I když počasí zatím není vždy příznivé, už se těšíme na grilování a pikniky. Proto by neměly chybět správné recepty, kterými můžeme překvapit a potěšit své blízké v různých dnech.
Ať už jsme pozváni na jarní zahradní párty, grilování nebo nedělní piknik v parku, máme rádi jednoduché, ale rafinované recepty. Samozřejmě vám je nechceme tajit. Dnes vám ukážeme, jak připravit pikantní ricottovou omáčku s pečenými jahodami. Příprava zabere méně než půl hodiny. Seznam ingrediencí je také přehledný.
Hlavní atrakcí jsou bezpochyby jahody. Dokud jsou v sezóně, podáváme je ve všech možných variantách. Tentokrát je marinujeme v tmavém balzamikovém octu a medu a poté pečeme v troubě. Zatímco se sladké červené plody pečou, připravíme omáčku.
K tomu smícháme ricottu s rozdrceným stroužkem česneku, trochou citronové šťávy, kapkou olivového oleje a čerstvou zeleninou, dochutíme solí a pepřem.
Když jsou jahody hotové, necháme je několik minut vychladnout, přidáme do omáčky, pokapeme olivovým olejem a balzamikovým octem a podáváme. Nejlépe se hodí k čerstvým plackám nebo křupavé ciabattě. Dobrou chuť!
Omáčka z ricotty s pečenými jahodami
Ingredience
- 300 g jahod
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek bazalky
- 1 svazek tymiánu
- 250 g ricotty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 organické citronové šťávy
- 1 lžička chilli vloček
- Sůl a pepř podle chuti.
Příprava
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev).
- Jahody umyjte, zbavte stopek a rozkrojte na poloviny. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Jahody smíchejte s balsamikovým octem a medem tak, aby byly dobře pokryté.
- Pečte je v troubě 12–15 minut, dokud nezkaramelizují a nezměknou. Poté je nechte trochu vychladnout.
- Očistěte a prolisujte stroužek česneku lisem na česnek. Bazalku umyjte, osušte a nakrájejte na jemno. Odtrhněte lístky tymiánu z větviček.
- Ricottu dejte do misky a míchejte, dokud nevznikne krémová hmota. Přidejte česnek, olivový olej, citronovou šťávu, chilli vločky a nasekanou zeleninu. Vše důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
- Ricottovou omáčku dejte do mělké misky. Na vrch dejte smažené jahody, pokapejte olivovým olejem a podle chuti několika kapkami balzamikového octa.
- Podávejte s opečeným bagetou, krekry nebo zeleninovými tyčinkami.