V sezóně okurek se na našich stolech neobjevují jen čerstvé zeleniny. Postupně se objevují také nakládané a marinované okurky, ze kterých můžete uvařit nejlepší polévku svého dětství. Všichni jedí okurkový salát, ale málokdo si uvědomuje, jak je pro střeva prospěšný. Zajímalo by mě, jestli to věděla babička, když ho tak často vařila?
Okurková polévka je jídlo, které má mnoho lidí rádo. Lze ho připravit v masové i vegetariánské variantě a v každém případě bude chutnat. Tradicionalisté jistě ocení polévku připravenou s vepřovými žebírky , zatímco postní varianta získává ještě lepší chuť díky na másle osmažené cibuli a póru.
Takto působí okurkový polévka na organismus
Hlavní ingrediencí polévky jsou nakládané okurky, které jsou plné živin. Abychom z nich však získali maximum, měli bychom je přidávat až na samý konec vaření polévky, protože vysoká teplota výrazně snižuje jejich probiotické vlastnosti. Tyto okurky jsou také zdrojem vlákniny, která podporuje činnost střev, předchází zácpě a zlepšuje metabolismus . Vláknina působí jako přírodní prebiotikum a podporuje růst prospěšných střevních bakterií.
Díky nakládaným okurkám a jiné zelenině je polévka bohatá na vitamíny skupiny B. Obsahuje také hodně vitamínu C, hořčíku a draslíku. Aby však polévka byla opravdu balzámem pro střeva, je nutné dbát na správnou teplotu podávání – okurková polévka nesmí být příliš horká, jinak může mít opačný účinek, než jaký očekáváte. Pouze příjemně teplá polévka zklidňuje podrážděnou sliznici střev a přináší úlevu při průjmu a dalších příznacích syndromu dráždivého střeva.
Je polévka podle babiččina receptu nejzdravější?
Bohužel, zdravá okurková polévka neobsahuje vepřová žebra. Jejich nedostatek však účinně kompenzuje přidání pórku osmaženého na másle. Tuky jsou nezbytné, protože podporují vstřebávání vitamínů, ale nadbytek živočišných tuků může zatěžovat játra a srdce . Lidé s laktózovou intolerancí a syndromem dráždivého střeva by se také měli vyvarovat konzumace smetany. K zahuštění polévky lze použít malé množství pšeničné mouky.
Recept na zdravou okurkovou polévku
Na polévku použijte domácí zeleninový vývar. Základem mohou být předem upečené zeleniny, nasekané a zmrazené v praktických kostkách . V této formě jsou ideální pro přípravu mnoha různých polévek a omáček.
Ingredience:
- 1 pórek,
- 2 lžíce oleje,
- 2 mrkve,
- 1 kořen petržele,
- kousek celeru,
- 4 brambory,
- 6 nakládaných okurek,
- 2 litry zeleninového vývaru,
- 2 bobkové listy,
- 3 zrnka nového pepře,
- sůl, pepř podle chuti,
- podle chuti: lžíce pšeničné mouky, svazek kopru.
Příprava:
- Nakrájejte pórek na tenké proužky.
- V hrnci s tlustým dnem rozpusťte máslo a přidejte nakrájený pórek. Zakryjte pokličkou a duste asi 5 minut. Poté přidejte na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Trochu osmažte, poté zalijte vývarem.
- Přidejte bobkový list, bobkový list a nakrájené brambory. Vařte na mírném ohni do měkka.
- Když zelenina změkne, přidejte na hrubém struhadle nastrouhané nakládané okurky spolu s kyselou omáčkou.
- Pokud používáte mouku, rozpusťte ji ve studené vodě, přidejte vývar a přidejte do polévky.
- Hotovou okurkovou polévku posypte koprem.