Pokračujeme v rozšiřování sortimentu našich konzervovaných produktů. Nemusíme se omezovat pouze na nakládané okurky a zelí. Mnohé druhy zeleniny se skvěle skladují v sklenicích, například ředkvičky.
Nakládaná ředkvička
Křupavá zelenina s charakteristickou ostrou chutí, kterou stojí za to připravit na zimu. Je to krásná vzpomínka na léto. A když ji náhodou najdete v obchodě mimo sezónu, obvykle vypadá jako smutná karikatura sama sebe.
Zatímco konzervy z ředkvičky – jak nakládané, tak solené, jako v tomto případě – jsou prostě vynikající. Částečně je to dáno tím, že ředkvička má velmi hustou strukturu. Proto je v nakládané formě odolná vůči zubům a je skvělou pochutinou, například na sendviče.
Velká bílá ředkev, kterou také často najdeme v obchodech, se pro takové konzervy skvěle hodí.
Ingredience
3 svazky ředkviček
½ l vinného octa
3 lžíce cukru
2 lžíce soli
Mladý česnek
Vonný pepř, bobkový list
Pepř
Jak připravit marinádu na ředkvičky
Ředkvičky důkladně umyjte. Nakrájejte je na plátky (nebo větší na půlkruhy) o tloušťce 4–5 mm. Sterilizujte sklenice a víčka.
Na dno každé sklenice dáme dva oloupané stroužky česneku, několik zrnek pepře, 1 bobkový list, 2 zrnka voňavého pepře. Ředkvičky pevně naskládejte do sklenic a nechte 1 cm volného okraje.
V hrnci smíchejte ocet s 1 litrem vody. Přidejte sůl a cukr. Promíchejte a zapněte plyn.
Když tekutina začne vřít, rozlijte ji do sklenic a uzavřete sterilizovanými víčky. Pasterizujte v hrnci vyloženém utěrkou nebo v troubě při teplotě 130 stupňů. Konzervy vraťte zpět do spíže a ujistěte se, že jsou všechna víčka prohnutá.