Jak mohou zázvor, skořice a kurkuma ovlivnit účinek léků

Esenciální oleje a sekundární rostlinné látky interagují s enzymy v játrech a mohou tak zesilovat nebo oslabovat jejich účinek. Opatrně s vysokými dávkami

Skořice, zázvor a kurkuma neuvěřitelně obohacují kuchyni a jako dochucovadla jsou navíc neškodné. Dávka dělá jed.

Špetka skořice do kaše, trochu kurkumy do kari, zázvorový čaj na nachlazení – i tady u nás se tyto exotické koření staly pro mnoho lidí součástí každodenního vaření. V tradičních léčebných systémech, jako je indická ajurvéda nebo tradiční čínská medicína (TCM), jsou také ceněny pro svůj vliv na metabolismus; v případě skořice je tento účinek velmi dobře prozkoumán .

Měli byste však vědět jednu věc: to, co používáte především k ovlivnění chuti jídla, ovlivňuje váš metabolismus a může dokonce snížit účinnost léků na předpis. O tom informuje lékárník a odborník na aplikovanou farmacii Dip Kamdar z Kingston University v Londýně na The Conversation, platformě pro vědeckou žurnalistiku.

Například skořice se získává z kůry skořicovníku a obsahuje účinné látky: skořicový aldehyd, eugenol a kumarin. Skořicový olej, který se získává z kůry nebo listů, se obvykle používá v potravinářských aromatických látkách, vonných látkách a rostlinných léčivých přípravcích. Je spojována s řadou potenciálních zdravotních výhod: skořice obsahuje mnoho antioxidantů, může zmírnit záněty, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi , snižuje riziko srdečních onemocnění a dokonce zlepšuje funkci mozku. Tradičně se také používá k zlepšení trávení a prevenci infekcí.

Jak mohou zázvor, skořice a kurkuma ovlivnit účinek léků

Ale je tu i druhá strana mince. Nedávná studie provedená na Univerzitě v Mississippi ukázala, že skořice může snižovat účinnost některých léků. Laboratorní testy ukázaly, že skořicový aldehyd aktivuje receptory, které urychlují vylučování léků, což potenciálně snižuje jejich účinnost. To ještě nebylo testováno na lidech, ale podezření vyvolávají důležité otázky o interakci skořice s moderními léky.

Skořice a ředění krve

Skořice není jen skořice, její druh hraje důležitou roli a je důležité je rozlišovat. Skořice cassia se často prodává v supermarketech; je levnější a proto široce dostupná. Získává se z čínského skořicového stromu, který roste na rozsáhlých územích Dálného východu. Existuje také cejlonská skořice, která se často nazývá „pravá skořice“. Dodává se ze Srí Lanky a je obvykle dražší.

Kassia cinnamon obsahuje více sekundární rostlinné látky kumarin, která, jak ukázaly studie, může ve velkých dávkách poškodit játra. Kumarin je také známý antikoagulant , tj. pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin. To je užitečné v medicíně, ale může způsobit problémy v kombinaci s léky na ředění krve. V některých zprávách o případech onemocnění se předpokládá, že doplňky s skořicí mohou zvyšovat riziko krvácení při současném užívání s antikoagulancii. Pravděpodobně to souvisí s tím, že kumarin ovlivňuje enzymy v játrech, které jsou zodpovědné za rozklad těchto léků.

Některé studie také ukazují, že skořice může interagovat s jinými léky, včetně analgetik, antidepresiv, léků na rakovinu a léků na cukrovku.

Jak mohou zázvor, skořice a kurkuma ovlivnit účinek léků

Kurkuma a cukr v krvi

Dalším kořením, jehož vliv na metabolismus je stále více zkoumán, je kurkuma . Zářivě žlutý kořen se používá jak v kuchyni, tak v tradiční medicíně. Obsahuje kurkumin – sloučeninu s protizánětlivými a antioxidačními účinky.

Podle předběžných výsledků kurkumin také interaguje s enzymy jater a může tak ovlivňovat účinek některých léků. Studie ukazují možnou interakci s antidepresivy, léky na léčbu arteriální hypertenze, chemoterapeutickými léky a některými antibiotiky. Výsledky jsou však stále omezené; byly získány převážně v laboratorních studiích a studiích na zvířatech a nelze je vždy přímo přenést na člověka.

Kurkuma má také přirozené vlastnosti ředění krve , které mohou zesílit účinek léků, jako je aspirin nebo Marcumar. Studie na zvířatech také ukazují, že kurkuma může snižovat hladinu cukru v krvi a tím zesilovat účinek antidiabetik nebo inzulínu. A konečně, kurkuma snižuje krevní tlak, což může vést k nadměrnému poklesu krevního tlaku při současném užívání s léky na vysoký krevní tlak.

Zázvor a záněty

Jak mohou zázvor, skořice a kurkuma ovlivnit účinek léků

Zázvor je také ceněn pro své prospěšné vlastnosti; je považován za zvláště protizánětlivý prostředek a pomáhá bojovat proti nevolnosti. Aktivní složka gingerol však může interagovat s léky. Zázvor má mírný účinek na ředění krve, proto jeho kombinace s antikoagulancii může zvýšit riziko krvácení.

Studuje se také jeho vliv na hladinu cukru v krvi, ale výsledky studií jeho vlivu na cukrovku jsou rozporuplné: některé studie naznačují, že zázvor může snižovat hladinu cukru v krvi, ale jsou zapotřebí další studie, aby se plně pochopilo jeho působení v kombinaci s antidiabetickými léky.

Všechny tyto studie však neznamenají, že byste tyto koření nemohli používat, pokud užíváte příslušné léky. Lékárník Kamdar zdůrazňuje, že rizika existují, zejména při užívání vysokých dávek, zejména ve formě doplňků stravy, a to potvrzují i všechny studie. Množství používané při vaření nebo jako koření je neškodné.

Kamdar však doporučuje, abyste se před vyzkoušením nového doplňku stravy poradili s lékařem nebo lékárníkem, pokud užíváte určité léky, zejména léky na ředění krve, léky na cukrovku nebo chemoterapeutika. Při použití běžných kuchyňských dávek však můžete volně experimentovat.

Přejít nahoru