Do této tradiční polévky se přidává citron a olivy. Na Východě se jí .

Soljanka je tradiční hustá polévka z Ukrajiny, která se připravuje na speciálním vývaru. Je neobvyklá tím, že obsahuje maso, citron, olivy a nakládané okurky. Jak připravit toto syté jídlo krok za krokem? Recept najdete níže.

Soljanka je aromatická polévka pocházející z ukrajinské, běloruské a ruské kuchyně. Má výraznou slano-kyselou chuť a konzistencí připomíná český guláš. Jako přílohu lze použít hovězí nebo vepřové maso, ale hodí se i ryba. Doba přípravy solanky je asi dvě hodiny.

Soljanka ukrajinská polévka seznam surovin

Soljanka je polévka a hlavní jídlo v jednom. Tento recept obsahuje suroviny, ze kterých připravíte asi šest porcí.

Do této tradiční polévky se přidává citron a olivy. Na Východě se jí .

  • 300 g hovězího masa (nejlépe s kostí, například z kýty)
  • 200 g uzeného slaného masa
  • 200 g klobásy (například jalovcová, kabanosy)
  • 100 g šunky nebo smaženého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 nakládané okurky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 10-15 oliv
  • 1-2 lžíce citronové šťávy nebo nálevu
  • 2-3 zrnka nového pepře
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení
  • 1,5-2 litry vody nebo vývaru
  • 1 citron
  • 200 ml husté smetany
  • Do této tradiční polévky se přidává citron a olivy. Na Východě se jí .

Recept na solanku – jak na to?

  1. Hovězí maso vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte bobkový list, bobkový pepř a špetku soli. Vařte na mírném ohni, dokud maso nezměkne (asi 1–1,5 hodiny). Poté vyjměte uvařené maso z hrnce, nakrájejte ho na kostky, vývar sceďte a odložte stranou.
  2. Cibuli nakrájejte na kostky a osmažte na oleji. Přidejte nakrájené nakládané okurky a vše společně několik minut osmažte. Poté přidejte rajčatový protlak a všechny ingredience chvíli osmažte.
  3. Nakrájejte klobásu, slaninu a šunku na proužky nebo kostky. Osmažte vše společně (můžete přidat cibuli a okurky).
  4. Do vývaru přidejte nakrájené maso a osmažené ingredience a vařte vše 10–15 minut na mírném ohni.
  5. Přidejte olivy a citronovou šťávu nebo okurkovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  6. Polévku podáváme horkou (podle chuti můžeme přidat plátek citronu a lžíci smetany).

Soljanka – jak podávat?

Soljanka by měla být hustá; konzistenci můžete vylepšit přidáním lžíce mouky během vaření. Doporučuje se také polévku osolit těsně před podáváním. Soljanka, stejně jako jakákoli polévka se smetanou, se může uchovávat v lednici maximálně jeden týden.

Přejít nahoru